Ronde 5

Caïssa 2 beleeft déjà vu tegen Denk en Zet 2

Na de sterke overwinning tegen Combinatie 2 en het prima gelijkspel tegen Heerde had Caïssa 2 eindelijk zijn draai gevonden in de 3de  klasse. Voornamelijk door de sterke spel op de laatste 3 borden had het team inmiddels wat puntjes binnengehaald, waardoor degradatie inmiddels zo goed als zeker ontlopen is. Bovendien waren de sterkste van de klasse inmiddels langsgekomen.

Wat resteert in de laatste 3 wedstrijden, zijn de teams die nagenoeg gelijkwaardig zijn aan Caïssa 2. Denk en Zet 2 is één van hen. De ploeg uit Hattem is net als Caïssa 2 verleden jaar gepromoveerd naar de 3de klasse. Een goede ploeg, waar wij vorig jaar met wat geluk had gewonnen. Wat wij vooral daar nog van herinneren, was de koude ruimte, de klapperende verwarmingen en de dure supermarkt-cola. Dus niet iedereen zat een gat in de lucht te springen toen Hattem-uit weer op de kalender stond.

Gelukkig konden we hetzelfde team als de afgelopen 2 wedstrijden opstellen. Dus dat betekent wederom: Marc, Arjan, Markus, Jan, Auke-Jon en Tammo. In die volgorde werd ook aangetreden. Vooral voor Auke-Jon was dit een bijzondere aangelegenheid. Vooraf werd ondereen gekomen dat Auke-Jon tegen zijn vader, al jarenlang lid van Denk en Zet, zou aantreden. Een keihard familie-duel dus , wat eigenlijk zijn eigen verhaal moet krijgen. Misschien een leuk idee voor het hernieuwde clubblad.

De spelers van Denk en Zet 2 waren over het algemeen qua rating iets lager dan de heren van Caïssa 2. Dit was ook op te maken uit enkele van de partijen. Zowel bij Marc op bord 1, als bij Markus op bord 3, werd redelijk vroeg remise geoffreerd. Dat zou misschien ook wel bij Arjan gebeurd zijn, als hij niet al binnen 7 zetten een stuk weggaf. Foutje in de Aljechin, en Arjan is dus weer lekker bezig. Met een beetje compensatie in de vorm van 2 pionnen probeerde hij toch er het beste van te maken. Marc en Markus sloegen het remiseaanbod af, de slechte stelling van Arjan in de gedachte  hebbende.

En terwijl Tammo en Auke-Jon hun wedstrijden rustig opbouwden, leek Jan al snel een opening te creëren in de verdediging van zijn tegenstander. Even leek het erop dat hij de dame kon insluiten, waardoor een stuk verloren ging. Jan kon dat helaas niet doordrukken en moest de toren voor een licht stuk geven. Nadat hij ter compensatie wat pionnen  erbij gescoord had, bood hij remise aan, wat geaccepteerd werd. Niet lang daarna ging Markus wel in op het herhaalde remise offer. Zijn stelling kwam er niet beter op te staan en ook qua tijd stond hij een stuk minder. 1 – 1 was de tussenstand dus.

Bij Marc waren alle lichte stukken inmiddels geruild. Wat resteerde waren  alle pionnen, torens en dames bij beide kleuren. Na een uur van heen en weer geschuif was remise toch niet afwendbaar. Arjan kon daar alleen maar van dromen, en even leek het alsof hij de witte stelling zo statisch was, dat zelfs het stuk voorsprong geen voordeel gaf. Echter zijn tegenstander ging niet in op Arjan’s remise aanbod, zocht en vond het kleine gaatje in de stelling, en schoof de partij gedecideerd uit. Werderom een nederlaag voor Arjan, waarbij het seizoen toch verontruste vormen aanneemt. Nog erger was dat Caïssa een punt achter stond.

En tja, soms moet je dan een beetje geluk hebben. Iets wat Tammo kreeg. Hij stond dan ook niet minder in zijn partij tegen een ratingloze tegenstander (altijd moeilijk in te schatten). Een kadootje in de vorm van een prompte damewinst betekende een overwinning, waarmee Caïssa 2 weer naast Denk en Zet kwam te staan: 2½ – 2½ .

En verrassing! Wie was er als laatst bezig? Voor de 5de keer (in 5 wedstrijden) was Auke-Jon als enige nog bezig. En ook niet voor de eerste keer was zijn partij beslissend voor het resultaat. Hij stond ietsje beter, maar het kon nog alle kanten op. Op papier was vader Johan een stuk minder dan zoon Auke-Jon, maar toch werd het heel spannend. De partij werd pas in de laatste minuten beslist, voornamelijk door heel secuur spel van Auke-Jon, die langzaam maar zeker het overwicht kreeg. Een stukwinst was de eerste succesfactor, en uiteindelijk volgde een onvermijdelijke mataanval. Overwinning voor Auke-Jon, overwinning voor Caïssa 2! 2½ – 3½ is het resultaat.

Kijken we toch even terug naar vorig jaar Denk en Zet 2 – Caïssa 2, zien we toch wat opmerkelijke overeenkomsten: beide wedstrijden eindigde in 2½ – 3½, beide keren werd de wedstrijd beslist op het laatste bord, en beide keren was de apotheose op bord 5. Ook vorig jaar kreeg Marc al vroeg remise aangeboden, al werd hem dit keer gesommeerd door te spelen. Tenslotte, net als vorig jaar, maakte Arjan in het begin van zijn partij (ook in een Aljechin) een blunder die hem een paard kostte.

In zekere zin was het dus een herhaling van vorig jaar. Echter maakt dat de overwinning niet minder knap. Caïssa 2 heeft andermaal bewezen prima mee te kunnen in de 3de klasse. Men kan zich opmaken voor de laatste 2 wedstrijden. Thuis tegen Schaakstad 6 en uit tegen VSG 3. We hebben er zin in.

AM

Denk en Zet 2
1594 Caïssa 2 1675
1. W. Weggemans 1613 M. Land 1704 ½ ½
2. H. Kloppenburg 1639 A. Mulder 1700 1 0
3. B. Hospers 1629 M. Voulon 1706 ½ ½
4. W. van Enk J. Zwartjes 1709 ½ ½
5. J.B. van der Velde 1495 A.J. van der Velde 1703 0 1
6. J. van Wijk T. Kamminga 1528 0 1

 

Ronde 5
PSV DoDO 3j De Combinatie 2
Heerde Nunspeet 4 2
Denk en Zet 2 Caïssa 2
Schaakstad 6 VSG 3

 

Stand 3e klasse B
1. Heerde 5 9 21
2. Nunspeet 5 8 20½
3. PSV DoDO 3 jeugd 5 6 16
4 Caïssa 2 5 5 16
5 Denk en Zet 2 5 5 14
6. Schaakstad 6 5 4 12
7. VSG 3 5 3 12½
8. De Combinatie 2 5 0 8

 

Comments are closed.