Ronde 1

Kwabbelend Caïssa verslaat Heerde ruim in het laatste uur

In een poule waarin Deventer (Pallas) en Meppel de grote tegenstanders zijn, werd tegen Heerde niet een zware wedstrijd verwacht. In feite, Heerde zou een prachtige opwarmer zijn om het OSBO-seizoen 2008-2009 te openen. Natuurlijk heeft Heerde vorig jaar ruim gewonnen van een toen, redelijk verzwakt Caïssa. Dit jaar echter, was men zeker van een overwinning. Sterker kon het team ook bijna niet zijn. Vers uit Zwolle speelden Folke en Espen op bord 1 en 2.  Peter en Bart, vorig jaar de vaste bord 1 en 2-spelers konden aanschuiven op bord 3 en 4. Har, Fred en Markus, die inviel voor Dick, namen daarnaast plaats. Op bord 8 had Caïssa wederom een debutant, in de vorm van Auke-Jon, die zijn goede prestaties in de interne competitie extern mocht botvieren.

Stipt op 20.00 uur werd aangevangen. Folke had de beruchte Henk Abels als tegenstander. 2 jaar geleden had hij deze Abels nog verslagen (Caïssa won toen met 5 – 3). Dit keer is het echter Abels die goed uit de opening komt. Na anderhalf uur spelen staat hij positioneel een stuk beter. Het werd op dit moment wel duidelijk dat het geenszins een makkelijke avond zou worden. Heerde doet niet onder aan Caïssa.

Henk Abels neemt na 2 uur spelen het zekere voor het onzekere en zet Folke eeuwig schaak: remise. Iets daarna kom dan toch de eerste overwinning aan Caïssa’s kant. Har wint in een mooi eindspel zijn partij. Dus het punt voorsprong is in ieder geval een feit. Met dat in het achterhoofd speelden de overige spelers door. Espen stond een pion achter en werd naar een eindspel geleid. Peters partij stond remise en Peter kennende zou dat niet veranderen. Bart stond een stuk beter, maar Fred op zijn beurt weer slechter. Ook Markus stond wat gedrongen door een sterk wit pionnenstructuur. Auke-Jon stond dan weer redelijk.

Na nog een uurtje spelen, kwamen de wedstrijden in een climax, en het leek toch lastig te worden. Echter, in Den Haag spreken ze van een Haags kwartiertje. Misschien voor Caïssa gaat de term ‘Elburgs Halfuurtje’ beter op. Het is 23:30 en de partijen naderen het eind. De stand was inmiddels 2 – 1 in het voordeel van Caïssa, na een logische remise van Peter. In korte tijd gebeurde veel. Markus’ tegenstander offerde een toren, om de d-pion op
promotie te sturen. Markus kon dit echter tegenhouden. De witte pion werd opgerold, waardoor Markus een toren voorkwam. Toen dit niet meer te voorkomen was, gaf man uit Heerde op. Het was zijn eerste wedstrijd ooit in
de OSBO. Een prima debuut dus, ondanks het verlies.

Verder met het Elburgs Halfuurtje. Fred had in verloren stelling prompt een stuk gewonnen. Espen nam in het eindspel het initiatief over en Auke-Jon offerde een stuk om de koningstelling te breken. Met nog 3 minuten op zijn klok moest hij snel de beslissing maken. Fred nam geen risico’s met de sterke vrijpionnen van wit en remiseerde. Espen, gedreven als hij is, vrat zijn tegenstander min of meer op in het eindspel. Zijn promotie gaf schaak, en dat was beslissend om de witte pion geen kans te geven hetzelfde te doen. Al lang voordat er opgegeven werd was de winst eigenlijk al binnen. Gedesillusioneerd werd dus uiteindelijk opgegeven.

Met een beslissende stand van 4½ – 1½ nam Auke-Jon geen risico’s. Met nog 30 seconden op de klok zette hij eeuwig schaak, en haalde dus in zijn eerste OSBO-wedstrijd een nette remise. Bart was toen, niet voor het eerst, als laatst nog bezig. Hij stond als een veroveraar en het was eigenlijk een kwestie van tijd voordat de tegenstander verzopen werd, hoewel die tegenstander dat zelf min of meer al gedaan had. In de laatste minuten van de donderdag werd toch opgegeven en kon Bart en Caïssa de winst op hun naam zetten: 6 – 2.

Een prima uitslag en een lekker opwarmer voor het komende jaar, zou gezegd kunnen worden. Echter de uitslag is een beetje geflatteerd, gezien het feit dat Heerde lange tijd mee kon komen en misschien zelfs overall beter stond. Echter wat uiteindelijk telt zijn de vier overwinningen en vier remises, waarmee de basis is gelegd voor wellicht iets moois.

AM

Uitslagen 2e klasse A

Briesend Paard – Pegasus 4½ – 3½
Caïssa – Heerde 6 – 2
De Combinatie – Meppel 2 3 – 5
Pallas – ZZS! 3 – 5      Verslag
ZZS

 

Caïssa    – Heerde 6 – 2
Van Dorp – Abels ½ – ½
Zecha – Oegema 1 – 0
De Korver – Koetsier ½ – ½
Schadenberg – Broeders 1 – 0
Van der Maat – Bastiaannet 1 – 0
Keijzer – Overbeek ½ – ½
Voulon – Van Gelderen 1 – 0
Van der Velde – Tessemaker ½ – ½

Comments are closed.