Ronde 3

Caissa komt net tekort tegen Briesend Paard Urk

Als er één ding gezegd kan worden over de 1ste klasse OSBO, is het wel dat onderlinge duels alle kanten op kunnen. Winnen en verliezen liggen dicht bij elkaar. Zo ook op het traditionele ‘avondje Urk’. Vorig jaar had Caissa deze wedstrijd thuis nog met redelijke cijfers gewonnen, en de historie zegt ook dat er tegen Urk zelden verloren is. Sowieso de afgelopen 10 jaar niet(!). En dat terwijl Urk een ijzersterk team heeft. Het lijkt wel of ze elk jaar sterker worden.

Met Tammo als invaller voor Dick werd naar Urk afgereisd. De speelzaal was direct naast de tribune van de gymzalen, wat in het begin voor wat geluidsafleiding zorgde. Arjan had heel andere problemen. Doordat hij die dag flink door zijn enkel was gezakt, was de gang naar de speelzaal al een hele inspanning. Gelukkig haalde hij het op tijd en werd er stipt om 20:00 aangevangen.

Al snel zag het er slecht uit voor de heren Caissa. Har kreeg al gelijk een hele aanval over zich heen, waardoor de koning zich al snel op d3 bevond. Ook bij Folke en Peter (bord 4!) zag het er lastig uit. Op de laatste 3 borden werd degelijk gespeeld en halverwege de avond kreeg Arjan een remiseaanbod. Hoewel het al bijna potremise was (ongelijke lopers, geen verdere licht stukken) speelde hij op aanraden van teamcaptain Peter toch door, om pardoes een pion weg te geven. Ook niet echt ten gunste van de kansen van Caissa.

Deze kansen draaide echter toen de avond geleidelijk naar zijn eind ging. Har hield zijn moeilijke positie op remise. Hij vond dit soort partijen wel wat, en ondanks het feit dat hij de helft van zijn stukken niet gebruikte, werd tot remise overeen gekomen. Niet lang daarna kon Folke winnen, ondanks zijn moeilijke positie. Aangezien zowel Fred, als Espen wel goed stonden, was er hoop.

Markus moest helaas voor het eerst dit seizoen de tegenstander de hand schudden. In een Scandinavische partij ging het lang gelijk op. In zijn drang om naar de koningsvleugel te manoeuvreren, verspeelde hij een loper. Tegenspel zat er niet in, en bij nog een dreigend stukverlies gaf hij op . Niet lang daarna moest Fred ook verrassend genoeg opgeven. Hij had een kwaliteit voorsprong, maar blunderde een torenweg in het vervolg.

Arjan hield zijn partij op remise, ondanks de pion achterstand. Nadat hij de torens had kunnen afruilen, zat er echt niets meer in. Dit resulteerde in een spannende laatste 30 minuten van de avond, met de stand op 3 – 2 in het voordeel van Urk. Toch nog een beetje hoop? Espen stond gewonnen, met twee pionnen voorsprong in het eindspel. Peter stond nog steeds slecht, maar Tammo had zich in een lastige stelling goed teruggeknokt. Zou een 4 – 4 mogelijk zijn.

Zoals verwacht verloor Peter Zijn koningsvleugel stond zeer matig verdedigd en hij kon er verder ook geen verdedigende stukken bijzetten, waardoor zijn tegenstander ongehinderd kon aanvallen. Nog steeds was de hoop er voor een 4 – 4. Tammo kwam een pion voor te staan, maar verkwiste deze onder tijdsdruk. Een lastige stelling was het gevolg en beide spelers hadden geen tijd meer om de stelling uit te spelen. Haast gedwongen werd tot remise overeengekomen, wat een nederlaag voor Caissa betekende.

Espen zorgde echter wel voor een opsteker door in een prachtig eindspel te overwinnen. Met 3 pionnen voorsprong leek het even of de tegenstander zichzelf pat zette, maar met ene briljante koningszet, waarmee geen toren gepakt werd, maar pat voorkomen werd, won hij. Zodoende was de eindstand 4½ – 3½ in Urk’s voordeel.

Hiermee staat Caissa onder de degradatie streep met 1 punt uit 3 duels. De komende wedstrijden moeten uitmaken of er überhaupt nog kansen zijn om in de sterke 1ste klasse te blijven.

AM

Het Briesend Paard
1903 Caïssa 1
1768
1. T. Koffeman 2106 F. van Dorp 2093 0 1
2. J. ten Napel 1915 E. Zecha 1864 0 1
3. F. Hoogenboom 1940 F. Keijzer 1681 1 0
4. H. Valkema 1922 P. de Korver 1971 1 0
5. N. Lemson 1885 H. van der Maat 1671 ½ ½
6. T. de Jong 1875 M. Voulon 1654 1 0
7. T.W. van Urk 1843 A. Mulder 1672 ½ ½
8. J. Kaptijn 1737 T. Kamminga 1539 ½ ½

Comments are closed.