Ronde 1

Caïssa laat BP met lege handen achter

Vooraf aan de wedstrijd Briesend Paard – Caïssa 1 waren de verwachtingen, dat er een ware strijd zou kunnen ontbranden. De teams zijn op papier vrijwel even sterk, dus het kon alle kanten op. Wij hadden 3 reservespelers opgeroepen, omdat er een aantal andere spelers wegens omstandigheden verhinderd waren. Desalniettemin trokken we met een sterk team ten strijde. De messen waren geslepen!

De opstelling begon zoals gewoonlijk met Folke op bord 1. Daarachter Tom, gevolgd door Peter op bord 3 en Bart op bord 4. Fred kwam daarna en Marc, Auke-Jon en Markus sloten de rij. Onze tegenstanders hadden een aantal spelers verplaatst, dus zij speelden niet op rating van hoog naar laag.

Toen was het 8 uur en begonnen de wedstrijden. Het ging lange tijd gelijk op bij iedereen op een paar borden na. Fred die een pion achter staat, Peter die remise afslaat, Marc die remise aanbiedt en verworpen wordt, Auke-Jon die in de aanval gaat, Bart die een flinke aanval tegen krijgt, kortom, de spanning was om te snijden.

Uiteindelijk rond een uur of half 11 kwam de eerste uitslag binnen. Auke-Jon was sterk in de aanval en had de koningsvleugel van de tegenstander open gereten. Met zijn dame en zijn beide lopers kon hij zijn tegenstander dwingen tot offeren of direct op te gaan geven. Zijn tegenstander wilde hier niet langer mee doorgaan en gaf op. Het eerste punt is binnen!

Toen ging het bergafwaarts. Marc kwam erg in de verdrukking en moest al zijn stukken terugtrekken tot het hele zwikkie op een kluitje rond zijn eigen koning stond. Dit kon niet lang goed gaan! En dat ging het ook niet. Na een aantal zetten vloog er wat zwart hout van Marc van het bord en na nog een aantal zetten ging Marc compleet mat. Zover liet hij het niet komen, dus gaf op. We stonden weer gelijk en het zag er niet zo goed uit. Fred stond nog steeds de pion achter en verloor nog een pion. Peter stond nog steeds gelijk evenals Markus, waarbij al vele stukken van het bord waren. Bart stond nog behoorlijk in de verdrukking, maar leek iets ruimte te gaan krijgen. Tom stond iets minder, maar Folke stond iets aanvallender.

Kort daarop zag Markus de voortgang niet meer zitten en zijn tegenstander ook niet, dus besloten ze tot remise. Daarmee werd de stand 1,5-1,5. Dit was niet lang het geval. Tom stond de hele partij wat minder, door een door hem niet vaak gespeelde variant op het Siciliaans en kwam er eigenlijk nooit meer uit. Op het eind kwam zijn tegenstander er doorheen en moest Tom opgeven. Het duurde niet heel lang en gaf Fred ook op. Hij stond erg onder druk en stond 2 pionnen achter. Op het moment dat hij opgaf ging er nog minimaal een stuk verloren en dat moest maar niet doorgaan dacht Fred. Dit resulteerde in een zware 3,5-1,5 achterstand. De druk op de overige spelers Folke, Peter en Bart werd alsmaar groter evenals de spanning voor de omstanders.

De stand werd gelukkig iets rechtgetrokken door Folke. Hij kon eindelijk door de stelling van de tegenstander heen breken en in het eindspel was het niet meer te houden. 2,5-3,5 dus. Op de andere 2 borden kon het nog steeds alle kanten op. Peter en zijn tegenstander gaven elkaar vele kansen, waarbij Peter niet best stond. Gelukkig hielp zijn tegenstander Peter wat mee. Hij liet Peter van hem wat hout afhandig maken en daardoor kwam Peter beter en beter te staan. Uiteindelijk moest zijn tegenstander opgeven. We stonden weer gelijk 3,5-3,5 maar we zijn er nog niet!

Bart was, zoals zo vaak, nog als laatste bezig. Het was een ware slachtpartij aan het worden, vanwege er veel hout geslagen kon worden en dat ook gebeurde. Hierbij was het zo lastig om door te kunnen rekenen, dat beide spelers niet altijd de beste zetten konden vinden. Maar na een grote afruil, bleef er op het bord nog maar weinig over. Bart had nog een toren, loper en 2 pionnen. Zijn tegenstander een loper, paard en 4 pionnen. Theoretisch is dit nog erg spannend. Gelukkig ruilde zijn tegenstander het paard tegen de loper af en kon Bart rustig met zijn koning en toren jacht maken op de andere koning. Bart dreigde met mat en in ieder geval pionnen gaan winnen. Dit werd zijn tegenstander te veel en gaf op. We hadden gewonnen met de meest minimale overwinning van 4,5-3,5!!

De spanning was te snijden en was gesneden. De adrenaline heeft haar werk weer gedaan en we zijn dit seizoen goed begonnen met 2 punten. Het paard was lang en hard aan het tegenstribbelen, maar is uiteindelijk gesneuveld. Urk was een van de beste teams van deze poule, dus we hebben een goede slag geslagen. Eens zien wat we de volgende wedstrijden kunnen doen. We zijn op de goede weg!

BS

 

Briesend Paard 1797 Caïssa 1818
1. T. Koffeman 2069 F. van Dorp 2050 0 1
2. J. ten Napel 1892 T. Caljé 1989 1 0
3. T. de Jong 1780 P.de Korver 1945 0 1
4. N. Lemson 1811 B. Schadenberg 1787 0 1
5. J. Kaptijn 1731 F. Keijzer 1720 1 0
6. T.W. van Urk 1827 M. Land 1705 1 0
7. K. Kaptijn 1634 A.J. van der Velde 1703 0 1
8. J. Ras 1629 M. Voulon 1646 ½ ½

 

Ronde 1
Het Briesend Paard Caïssa 1
ZSG 2 O&O
DZC De Combinatie
VSG 2 PSV DoDO 2

Stand 2e klasse A Seizoen 2011/2012 na 1e ronde

1. PSV DoDO 2 2
2. O & O 2
3. DZC 2
4. Caïssa 1 2
5. Het Briesend Paard 0
6. De Combinatie 0
7. ZSG 2 0
8. VSG 2 0

Geef een reactie