2006-2007

Nette derde plaats voor heren Caïssa in OSBO-cup

Voor het tweede jaar achtereen wist ons Caïssa zich de plaatsen voor de halve finale van de OSBO-cup. Op zich een prestatie van formaat. Echter wist men al van te voren dat het heel lastig zou worden. Zowel Folke van Dorp als Peter de Korver was verhinderd op de betreffende finaledag. En dat is sneu, want er lagen zeker wel kansen, te meer omdat de echt sterke teams reeds uitgeschakeld waren. De andere halve finalisten waren Pion2, Pallas en ASV4.

Geen Folke, geen Peter. Wat kun je dan verwachten? De algehele tendens was dat we waarschijnlijk met dikke cijfers twee keer zullen verliezen, maar de stemming was er niet minder op bij vaste waarden Bart Schadenberg en Har van de Maat, die automatisch twee borden opschoven. Op bord 3 en 4 namen Fred Keijzer en Arjan Mulder plaats. Ook erelid Sibbele Bonthuis en supporter Marc Land waren van de partij, om het team aan te moedigen en om zelf mee te spelen in een vierkampentoernooi.

We werden voor de halve finale uitgeloot tegen Pion2. Daar mochten we niet om klagen en na de loting van de kleur, waarbij Bart de verkeerde hand uitkoos en zichzelf zwart gaf, en erger nog: Arjan met wit opzadelde, werd er met alle enthousiasme aangevangen.

Har’s partij was als eerst opvallend. In een Siciliaanse partij kiest de tegenstander een opvallende variant. Het leek eerst dat zwart wat voordeel zou halen, maar een ongedekt paard werd over het hoofd gezien. Daarna werd fout op fout gestapeld en kon Har de partij naar zich toe trekken. Het stond verrassend 1 – 0. Bart stond best goed en ook Arjan had na een schijnoffer een betere stelling. Zat er dan toch een verrassing in de lucht?

De andere drie partijen gingen werkelijk door tot het eind. En pas toen kwam de echte beslissing. Fred ging ten onder. Zijn partij was nooit echt voordelig. In tijdnood moest hij opgeven.

Tijdnood hadden ook Bart en Arjan. Bart is daaraan wel gewend, maar Arjan niet echt. Hij had op de damevleugel 2 pionnen moeten geven, en in tijdnood zat er niets anders op dan alle aandacht focussen op een opgespeelde d-pion. Verrassend genoeg kwam de tegenstander ook in de problemen, door de zenuwen. Helaas, met nog 30 seconden op de klok kon Arjan niets meer vinden om de pion daadwerkelijk te promoveren. Met nog enkele tellen gaf hij op. Bart’s partij was toen ook al over. Hij kon met zijn paard net niet voorkomen dat een witte pion promoveerde. Ook Bart moest dus opgeven: 3 – 1. Uiteindelijk dus toch verloren, maar iedereen was opgetogen. Er was immers prima gespeeld.

Ook in de andere halve finale was het erg spannend. ASV4 won net van Pallas met 2½ – 1½. Dit betekende dat we de troostfinale tegen Pallas speelde. Na een uitstekende lunch werd er aangevangen. Ditmaal deed Arjan de loting en tot zijn genoegen kreeg hij zwart.

Alweer was Har als eerst klaar. In een Franse partij bood hij na een vijftiental zetten remise aan. De tegenstander, alle lof voor hem, bleef vervolgens een half uur om zich heen kijken. Op het moment dat één van hun borden beter stond, accepteerde hij de remise. Hij had wellicht wat beter om zich heen kunnen kijken, want hoewel Fred niet best stond, stond Bart uitstekend.

Arjan haalde ook een remise in een weinig zeggende partij, waarin hij de gehele tijd het initiatief had, maar daar verkeerd mee omging en uiteindelijk nog blij mag zijn met het halve puntje. Bart kon zijn partij in een overwinning omzetten. Uitstekende prestatie, te meer omdat zijn tegenstander een rating van dik in de 1900 had.

Alle ogen waren nu gericht op Fred’s partij. Het enige voordeel wat hij had was in tijd, maar zoals we hoorden van de Pallas spelers, was dat niet een voordeel. Ze waren namelijk gespecialiseerd in het snelschaken en hoopten dat hun medespeler won, zodat het duel beslist moest worden in het snelschaken.

Het leek lange tijd die kant uit te gaan. Echter kon Fred elke keer net wegkomen of dergelijke. Uiteindelijk had hij alleen een paard over, tegen een toren van de tegenstander. Op een bepaald moment zette Fred schaak met zijn paard. De tegenstander, in tijdnood, zag dit even over het hoofd en zette met zijn toren Fred’s koning schaak. En dat mag niet in de schaaksport. Het schaak moet eerst opgeheven worden, en dat moet met het aangeraakte stuk. De toren had één mogelijkheid en dat was het paard te slaan, waardoor er alleen 2 koningen overbleven: remise. Daardoor wonnen we met het minieme verschil het duel. Tevens werden we voor het tweede jaar achtereen derde in de OSBO. Een prachtige prestatie en de gedachte dat alle duels op het scherpst gespeeld werden, en dat we absoluut kansen hebben gehad, maakte deze schaakdag meer dan geslaagd!

Comments are closed.