Ronde 5

Heerde erop of eronder

Op donderdag 17 februari was het dan zover. Het was erop of eronder voor het team uit Heerde. Zij mochten het opnemen tegen het eerste team van Caïssa. 2 jaar geleden moesten zij het nog ontgelden en met een 6-2 nederlaag naar huis gaan. Dit jaar waren die verwachtingen zeker niet van onze kant te denken, mede omdat toen Espen met ons meespeelde op bord 2. Desalniettemin waren wij in de sterkste opstelling te vinden. Om de wedstrijd evenwichtig te kunnen bekijken, was het mooi dat ook Heerde met hun sterkste opstelling op konden dagen tegen ons. De messen stonden dus op scherp en wij waren gewaarschuwd!!

Toch was het voor een paar mensen niet zo heel spannend. Folke opende symmetrisch, Peter kreeg een mooie stelling, Auke-Jon kreeg een redelijk solide stelling en de rest was vrij onduidelijk. Har kreeg het wel zwaar te verduren, toen hij een pion weggaf. Hij werd steeds verder in de verdrukking gebracht en moest daardoor minimaal een stuk weggeven. Hierdoor was de 0-1 achterstand getekend. Dat was een tegenvaller voor Caïssa mede omdat het spelers zijn die vaak remise halen.

Folke kreeg remise aangeboden, maar sloeg het af om toch nog wat te proberen. Bart kreeg een grote tijdsvoorsprong wegens onbekende stelling voor de tegenstander. Normaal gesproken is het 9 van de 10 keer dat Bart achter staat in tijd, dus dit was al eens uniek. Hij stond iets beter, terwijl Peter een pion verloor en Auke-Jon remise kon krijgen. Na de overige stellingen bekeken te hebben, heeft hij de remise binnengehaald en maakte hij er 0,5-1,5 van.

Gelukkig voor Caïssa kwam er ineens hulp uit de onverwachte hoek. Dick is niet altijd in goede doen, maar deze avond wel. Want ineens kwam het bericht binnen, dat hij gewonnen had. Dit betekende de gelijkmaker voor Caïssa 1,5-1,5. Op bord 1 schoot het daarentegen niet veel op. Folke stond nog steeds gelijk en alles kwam behoorlijk dicht te staan. Hierdoor konden ze niet verder komen dan een remise, 2-2 dus.

Nu kwam er weer positief nieuws en wel van Jan. Ook hij heeft de laatste tijd wel eens wat moeite met zijn partijen, maar deze keer kon hij met een mooie combinatie een volledige toren winnen. Hierdoor was de partij meteen bezegeld en kwam Caïssa netjes op een 3-2 voorsprong te staan! Fred stond daarnaast flink in de aanval, maar beide spelers dachten lang na en dat duurde maar voort. Peter kreeg ineens remise aangeboden, waarop Peter direct de remise binnenhaalde, omdat hij nog steeds een pion achter stond. 3,5-2,5 nu dus.

Bart stond ook nog steeds wat beter, maar nog steeds geen materiaal voor. Het ging op een eindspel af, waarbij beide spelers nog 2 lichte stukken hadden, maar Bart het voordeel van het loperpaar. Toch leek het Bart beter om remise aan te bieden, om in ieder geval 1 wedstrijdpunt veilig te stellen. Zijn tegenstander dacht even na en nam het daarna aan, ondanks dat een ploeggenoot van hem zei, dat het laatste bord zou verliezen en hij door moest spelen. Het was dus nu al 4-3, verliezen deden we in ieder geval niet meer.

Fred was als enige nog bezig. Beiden kwamen in tijdnood, waarbij Fred toch de betere speler was. Hij stond flink in de aanval én hij had meer tijd over. Theoretisch moest hij dit gewoon af kunnen maken. We weten echter dat hij niet altijd even makkelijk in zijn tijdnoodfase kan spelen, dus we hielden ons hart vast. Ineens biedt de speler van Heerde remise aan. Waarschijnlijk omdat hij zag dat het niet goed ging en toch nog een remise probeerde te krijgen. Fred moest even denken en nam het aan, zodat wij de winst binnen hadden. De kans was groot dat Fred gewonnen had als hij doorgespeeld had, maar dit was de makkelijkste weg. Gewonnen met 4,5-3,5 dus!

Er heerste blijheid bij Caïssa en treurnis bij Heerde, omdat zij hierdoor bijna zeker waren van de degradatie aan het eind van het seizoen. Dezelfde avond is de wedstrijd van ZZS – Briesend Paard gespeeld en Briesend Paard heeft met 3,5-4,5 gewonnen. Dit betekende nog een domper voor Heerde, omdat dit de zekerheid was dat zij, samen met ZZS, verzekerd zijn van de degradatie aan het eind van dit seizoen. Hierdoor is er bij Caïssa nog meer blijdschap, dat wij in ieder geval ons gehandhaafd hebben in deze klasse. We kunnen dus onze laatste 2 wedstrijden met rust ingaan, maar dat betekent niet dat we ons ook zo in gaan stellen. We gaan wel voor de punten knokken!!

BS

2e klasse A

Ronde 5
Caïssa 1 Heerde
De Combinatie Lelystad 3 5
ZZS! Het Briesend Paard
Meppel 2 O & O

 

Stand na de 5e ronde
1. Meppel 2 10 26½
2. Lelystad 1 8 24
3. O & O 6 20½
4. Het Briesend Paard 6 20
5. De Combinatie 5 21
6. Caïssa 1 5 19½
7. ZZS! 0 16½
8. Heerde 0 12

ZZS! en Heerde gedegradeerd

Caïssa 1 1797 Heerde 1767
1. F. van Dorp 2031 H. Abels 1938 ½ ½
2. P.de Korver 1967 B. Oegema 1847 ½ ½
3. B. Schadenberg 1775 B. Burczak 1849 ½ ½
4. H. vd Maat 1708 B. Koetsier 1809 0 1
5. D. van der Plas 1819 E. Bastiaannet 1709 1 0
6. A. J. van der Velde 1645 D.A. vd Maarel 1613 ½ ½
7. J. Zwartjes 1725 P.C. Overbeek 1633 1 0
8. F. Keijzer 1707 H. Tessemaker 1737 ½ ½

 

Comments are closed.