Ronde 2

Caissa neemt de winst mee naar huis

In de aanloop naar het duel tegen Zwolle Zuid Schaakt (ZZS), werd druk gespeculeerd over de wedstrijd 2 jaar geleden. Dat was een zeer belangrijke wedstrijd vanwege de promotiekansen van beide teams. Door verzwakking van ZZS werd die wedstrijd door Caïssa gewonnen met 5-3. Dit keer hadden wij de uitwedstrijd en gingen vol goede moed richting Zwolle. We waren op volle sterkte ondanks dat het een uitwedstrijd was. Normaal gesproken gaat Dick dan niet mee, maar nu wilde hij wel een keer mee. Opstelling werd hierdoor Folke,
Peter, Bart, Dick, Auke-Jon, Har, Jan en op het laagste bord Fred. Fred dus op bord 8, omdat hij zichzelf niet in vorm rekende.

Net voordat de wedstrijd begon, werd het thuisspelende ZZS opgeschrikt door een door overmacht afgemelde bord 1 speler. Hierdoor kwam na overleg een invaller op bord 1 te zitten, waardoor Folke op papier ineens dik 400 ratingpunten voorsprong had. Dit legde wel wat druk op onze kopman, maar we gingen er vanuit dat hij die druk kon trotseren. Voor de andere partijen gold vrijwel een evenwichtige tegenstand, behalve bij Bart. Zijn tegenstander zat
op een rating van ver boven de 2000, dus Bart kreeg met 300 ratingpunten minder een zware dobber.

Desalniettemin was Bart als eerste klaar. In een Bird opening speelden beiden vrij solide en na wat stukken af te ruilen, bood de ZZS speler remise aan. Wetende de rating van deze speler, was de keus voor Bart vrij snel gemaakt en was Bart eens een keer als eerste klaar in plaats van bijna altijd als laatste. Zelfs dit is al nieuws voor in de krant!

Kort daarop kreeg Jan een remise-aanbod. De partij ontwikkelde evenwichtig en daarop vond Jan een remise prima. Hoewel sommigen dachten dat Jan beter stond, kon er in de analyse niet heel veel muziek uitkomen. Daarnaast maakte Har een potje van zijn partij. Hij won een kwaliteit, maar kon deze niet houden. Hierdoor moest hij deze teruggeven en kwam toen ineens tot de veronderstelling
dat hij 2 pionnen achter stond. Gelukkig hielp zijn tegenstander om de boel dicht te schuiven in een partij met beiden als enige stuk een loper op ongelijke kleur. Dit resulteerde in een prachtige zetherhaling, waardoor de ZZS-speler de remise niet kon keren, 1,5-1,5 dus.

Folke en Auke-Jon kwamen kort daarop met de volgende punten. Folke opende op zijn Folkes’ en kreeg mooi spel, omdat de koning van de tegenstander tegengehouden werd om te rokkeren. Hierdoor kwam Folke binnen met zijn paard en even later een toren, wat resulteerde in een stukkenverlies voor de ZZS-speler. Dit leverde Caïssa de voosprong van 1,5-2,5 op. Auke-Jon won 2 pionnen, maar moest er later 1 teruggeven. Hij zou een gezonde pion voorsprong
behouden, maar vanwege de tijd, heeft hij het op remise gehouden 2-3. Het ging goed voor Caïssa!

Dick speelde een gevaarlijk spelletje. Het was behoorlijk uitkijken vanwege een toren op de H-lijn en een loper gericht op H7. Toch kon Dick het allemaal tegenhouden en moest de tegenstander ineens uitkijken voor een opgesloten loper of andere geintjes. Na nog wat zetjes vonden beiden de volgende remise van de avond prima 2,5-3,5.

Alleen Peter en Fred nog. Fred leek te gaan winnen, want hij speelde goed! Hij won een stuk en kon dat prima houden. Helaas voor de uit vorm geraakte Fred, kon hij het eindspel niet verzilveren. Hij gooide gewoon het gewonnen stuk weer terug en kon er geen brij meer van maken dan de laatste remise van de avond. Peter deed zijn best om er geen remise van te maken. Wat trouwens zelden gebeurt, wist Peter dit keer eens niet wat hij moest doen. Hij bleef wat heen en weer schuiven, maar werd gelukkig geholpen door zijn tegenstander.
Hierdoor kreeg Peter de witte velden om aan te vallen.  Langzamerhand kon Peter de ZZS-speler van het bord schuiven. Dit resulteerde net als 2 jaar geleden in een totaalscore van 5-3 voor onze mannen. Een knappe prestatie gezien de sterke tegenstand. We zijn op de goede weg om in ieder geval lijfsbehoud veilig te stellen. Op naar de volgende wedstrijd!!

BS

2e klasse A

Ronde 2
ZZS! Caïssa 1 3 5
Meppel 2 De Combinatie 5 3
O & O Heerde 6 2
Het Briesend Paard Lelystad 2 6

Stand na de 1e ronde

1. Meppel 2 2
2. O & O 2
3. De Combinatie 2
4. Caïssa 1 1 4
5. Het Briesend Paard 1 4
6. Lelystad 0
7. ZZS! 0
8. Heerde 0 ½

 

ZZS! 1744 Caïssa 1 1796 3 5
1. W. Borter 1582 F. van Dorp 2031 0 1
2. Y. Harjono 1873 P.de Korver 1967 0 1
3. P. Wezenberg 2079 B. Schadenberg 1775 ½ ½
4. R. Wouda 1782 D. van der Plas 1819 ½ ½
5. M. van Ooijen 1743 A. J. van der Velde 1645 ½ ½
6. M. Brinkman 1623 H. van der Maat 1708 ½ ½
7. D. van Nek 1718 J. Zwartjes 1725 ½ ½
8. J. Kruisselbrink 1550 F. Keijzer 1701 ½ ½

Comments are closed.