Ronde 4

Keurig gelijkspel voor Caïssa 2 tegen Heerde

Een wedstrijd vooraf incalculeren als nederlaag is een sterk wapen. Je haalt de druk van de spelers, je zet de druk op de tegenstander, je houdt de spirit goed en je laat ruimte voor verrassingen. Al vanaf het begin van het externe seizoen zagen de heren van Caïssa 2 een ingecalculeerde nederlaag aankomen tegen Heerde. Dit team staat al jaren bekend als ijzersterk en was vorig jaar verrassend genoeg gedegradeerd naar de derde klasse, mede door een kleine nederlaag tegen ons eerste team. De wedstrijd tegen het tweede team moet echter een makkie worden voor de mannen van Heerde. Maar goed, met een ingecalculeerde nederlaag in het achterhoofd, begonnen de spelers van Caïssa 2 zonder druk aan de wedstrijd.

Vooral voor Marc zou het bijzonder worden. Al maanden heeft hij het over het onvermijdelijke duel tegen Henk Abels, de bord-één-speler van Heerde. Al maanden bereid hij zich, samen met Folke, voor op deze wedstrijd. Voor de anderen gold meer: redden wat er te redden valt, en heb vooral plezier. Het team dat vorige maand ruim won van Combinatie 2 (Harderwijk) bleef ongewijzigd. Naast Marc zat Arjan op bord 2, daarna volgde Jan, Auke-Jon, Markus en Tammo.

Omdat de spelers van Heerde geen onbekenden zijn in Elburg verliep de avond sportief en plezierig. Dit was ook te zien op de borden. Jan bijvoorbeeld, mocht tegen de nestor Berend Koetsier, een wandelend gambietregister. Tegen Jan speelde hij het mooie Blackmar-Diemer-gambiet. (1.d4 d5 2.e4?! …) , wat door Jan aangenomen werd. De theorie achter deze gambiet is om een razendsnelle aanval op de koning te gooien, of om de zwarte dame uit haar stelling te krijgen. In dit geval gebeurde het laatste. Jan won nog een pion, maar zag tot zijn schrik de bewegingsvrijheid van de dame danig verminderen. Dit kostte hem, na een dameruil, een stuk.

Marc had inmiddels de opening a-tempo gespeeld. Tot zijn grote genoegen, en tot grote schrik van de Heerdenaren, vergooide Abels ineens een loper. Marc bleef rustig na dit kadootje, en schuwde niet zijn stelling compact te houden, ten behoeve van het behoud van de voorsprong. Arjan hield ondertussen zijn stelling dicht, tegen Bartelo Oegema, ook al zo’n ijzervreter. De eerste uitslag kwam van het laatste bord. Tammo had in zijn partij al veel geruild, en uiteindelijk kwamen beiden uit met twee torens en een aantal pionnen. Op advies van beiden teamcaptains werd tot remise besloten.

Terwijl bij het eerste team (tegen VSG 2) de uitslagen snel op elkaar volgden, hielden Caissa 2 en Heerde elkaar lang in balans. Pas in het laatste uur was de volgende partij afgerond. Meneer Abels had , in hoop van zegen, nog een kwaliteit geofferd voor een betere stelling. Echter, Marc hield alles keurig dicht, en met een toren voorsprong was het wachten tot Abels capituleerde. Marc won dus! Een ronduit briljant resultaat en uiteraard heel goed voor de stand. We stonden ineens een vol punt voor.

De stand werd op bord drie weer gelijk getrokken. Nadat Jan een stuk verloren had, leek de nederlaag spoedig te komen. Echter vocht hij zich, middels een vergevorderde pion, sterk terug en moest Berend Koetsier alle zeilen bijzetten om alsnog de partij naar zich toe te trekken. “Je hebt me echt laten zweten,” was het sportieve commentaar, nadat Jan de handdoek in de ring gooide. Markus kwam kort daarna overeen met remise. Hij stond een pionnetje voor in zijn wedstrijd, maar door ongelijke lopers werd het erg lastig om een goede doorgang te vinden. De tussenstand: 2 – 2

Intussen had Arjan een erg zware kluif. De avond was al grotendeels om en nog steeds stond alles op het bord! Om moedeloos van te worden, en inderdaad, na een klein foutje moest er een pion gegeven worden. Niet lang daarna werd, door de volle stelling, ook een loper ingesloten. Een laatste kans om met de dame een snelle koningsaanval te forceren, werd makkelijk afgeslagen. Arjan moest opgeven.

Niet voor de eerste keer (ehm, voor de vierde keer in vier wedstrijden) was Auke-Jon de laatste man in actie. Hij had in de loop van de avond al een remiseoffer geadviseerd gekregen, maar bleef spelen. En terecht! In zijn kenmerkende Engelse opening had hij de hele wedstrijd het initiatief. Via een pionoffer kon hij een sterk paard in het centrum zetten. Uiteindelijk zorgde dit paard voor een dubbele aanval, waardoor de zwarte dame verloren ging. Nadat de hand gereikt was, was de uitslag overall ook bekend: toch een verrassende 3 – 3.

Teamspirit en motivatie, je proeft het direct. Het was even zoekende voor Caissa 2 in de derde klasse. Maar na twee prima duels staat men toch gezond in de tussenstand, en is lijfsbehoud weer een stukje dichterbij. Vooral omdat er niet verloren is van Heerde, die waarschijnlijk wel weer promoveert. Caissa 2 heeft zich nu echt laten zien!4

AM

Caïssa 2 1685 Heerde 1769 3 3
1. M. Land 1724 H. Abels 1930 1 0
2. A. Mulder 1726 B. Oegema 1827 0 1
3. J. Zwartjes 1724 B. Koetsier 1873 0 1
4. A.J. van der Velde 1703 H. Tessemaker 1713 1 0
5. M. Voulon 1699 D.A. vd Maarel 1606 ½ ½
6. T. Kamminga 1543 E. Bastiaannet 1667 ½ ½

 

Ronde 4
Schaakstad 6 PSV DoDO 3j 1  5
VSG 3 Denk en Zet 2 3  3
Caïssa 2 Heerde 3  3
Nunspeet De Combinatie 2  ½

 

Stand 3e klasse B na 4e ronde
1. Nunspeet 8 18½
2. Heerde 7 17
3. Denk en Zet 2 5 11½
4 PSV DoDO 3 jeugd 4 12½
5 Caïssa 2 3 12½
6. VSG 3 3 10
7. Schaakstad 6 2
8. De Combinatie 2 0

Comments are closed.