Ronde 3

Caïssa wint van verzwakt Veenendaal

Helaas kwam Veenendaal te laat met het bericht dat ze met niet meer dan 6 man konden komen en daarom stonden we direct al met 2-0 voor. Overigens begon Caïssa aan haar sterkste opstelling. Daarnaast had Veenendaal een gelijkwaardig zestal tegenover de overige 6 borden zitten, dus het zou nog wel degelijk spannend gaan worden.

In de openingen gebeurde weinig spannends, dan dat Har relatief snel een stuk weg gaf en meteen de partij opgaf. Dat betekende een domper, omdat dit de zogenaamde aansluitingstreffer was 2-1. Gelukkig kon Marc dit vrij snel daarna weer uitbouwen zoals de voorsprong ook begon vanwege een mooie koningsaanval wat pardoes een toren kostte 3-1.

Daarna werd het wel enorm spannend, want de van de overige borden stond Dick iets minder met een pion achterstand en Bart iets beter qua ruimte en Espen en Fred gelijk. Bart was niet helemaal fit en voordat er rare dingen gebeurden op het bord bood hij remise, wat zijn tegenstander direct aannam, omdat hij daadwerkelijk minder stond en mogelijk in een paar zetten toch al materiaal zou verliezen. Dat had Bart niet gezien, maar remise leek ook goed te zijn voor de uiteindelijk uitslag, omdat het dichterbij de overwinning kwam. Daarbij kwam ook nog dat Espen kort daarna ook remise maakte en het eerste punt vrijstelde 4-2.

Echter werd het daarna ongekend spannend. Beide spelers van Caïssa hadden al eens remise aangeboden, maar de spelers van Veenendaal kregen de opdracht om door te spelen in een op dat moment volkomen remise stelling. Er bleek iemand te moeten forceren. Dick bleek hiervoor gevoelig, doordat hij doordat zijn tegenstander ging forceren een pion voor kwam te staan. Die pion kwam hij niet meer te boven en na heel veel zetten later, ging deze promoveren en verloor Dick uiteindelijk 4-3.

Alle ogen (en dat waren er nogal wat!) keken naar de partij van Fred. Ook zijn tegenstander was aan het forceren gegaan. Het leek er heel sterk op dat dit niets uithaalde en Fred zou het dicht kunnen stoppen, maar ging ook forceren. Dat resulteerde in een pion verlies en daardoor kwam hij in een benarde positie. De mooiste ontwikkeling was de onreglementaire zet paard van d1 naar e2 ;-). Beiden hadden het niet gezien in een verre tijdnoodfase dus het spel ging door. Na nog heel veel meer zetten kon Fred een pion winnen, waardoor de laatste lichte stukken afgeruild werden en Fred met zijn pion eerder kon promoveren en zijn tegenstander uiteindelijk matzetten, maar net voor dat moment gaf hij op.

Dit was een van de meest zinderende partijen die ik ooit gezien heb. Gelukkig viel deze dit keer de juiste kant op, waardoor wij met 5-3 gewonnen hadden. Het had net zo goed op 4-4 uit kunnen komen, dus het was een goede keus geweest voor de Veenendalers om door te spelen. Het viel de kant van Elburg op, dat levert ons een prima 3e plek op in de poule waarmee wij op weg zijn voor de handhaving in de poule. Ga zo door!

BS

Caïssa 1828 Veenendaal 3
1737 5 3
1. F. van Dorp 2081 NO 1 0
2. P. de Korver 1969 NO 1 0
3. E. Zecha 1836 L. de Groote 1899 ½ ½
4. B. Schadenberg 1821 F. Suijdendorp 1777 ½ ½
5. D. van der Plas 1829 J. Brandsma 1651 0 1
6. M. Land 1716 J. van Ham 1718 1 0
7. H. v.d. Maat 1675 J. Bodegraven 0 1
8. F. Keijzer 1698 G. Bulthuis 1638 1 0

 

Comments are closed.