Ronde 2

Caïssa 2 rommelt zich naar krappe overwinning tegen Denk en Zet 2

Na de verpletterende 6 – 0 overwinning tegen DZC 2, vorige maand, blaakte Caïssa 2 van het zelfvertrouwen. Waarom zouden ze niet alle wedstrijden met gemak winnen? De reservisten van het eerste team, die zich hebben gebundeld in het tweede team, zijn qua rating de sterksten in de klasse.
De 6-klapper tegen DZC 2 kon wel eens de opmaat zijn van een spectaculair seizoen.

Denk en Zet2 was de volgende tegenstander. De club uit Hattem heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in hun eerste team, met als gevolg dat dit team in drie keer achter elkaar is gepromoveerd. Het tweede team speelde daarentegen nog steeds de vierde klasse. Qua rating was dit team een geduchte tegenstander voor de heren van Caïssa 2. Echter, vol vertrouwen werd afgereisd naar het stadje aan de IJssel.

Markus en Anne waren waren door allerlei misverstanden en dubbele planningen verhinderd. Derhalve deed Jacob wederom mee, en ook Gerrit deed zijn bijdrage. Door de afwezigheid van Markus en Anne, schoven de andere borden automatisch 2 borden op. Zodoende speelde Marc op bord 1, gevolgd door Arjan en Willem. Tammo werd ingedeeld op het 4e bord. Gerrit en Jacob schoven aan op de twee laagste borden.

In een ietwat koude ruimte met rammelende kachels werd aangevangen. Marc, spelend met wit, probeerde zoals wel vaker een Morra-gambiet, die eens te meer geweigerd werd. Er ontvouwde zich een interessante combinatie partij, waarbij Marc zich helemaal richtte op de koningsvleugel, zonder zich te bekommeren om de dame-vleugel. Voordat de partij een veldslag werd, bood de tegenstander echter remise aan. Zo vroeg op de avond is dit nog een beetje triviaal, en Marc nam dan ook de tijd om de stellingen van zijn teamgenoten goed op te nemen.

Van de andere teamgenoten stond Willem het beste. Met 2 sterke paarden had hij al een kwaliteit ontfutselt en de overwinning leek slechts een kwestie van tijd. Gerrit en Tammo leken er ook redelijk voor te staan, terwijl Jacob min of meer gelijk stond. Arjan stond als enige al erg slecht. Zoals altijd kwam er een Aljechin op het bord, waarin de tegender een verrassende variant koos (4.Df3). Arjan, niet vies van een interessante voortzetting, koos voor 4…Pb4. De scherpe variant mislukte echter, omdat hij een penning over het hoofd zag, en daardoor een stuk verloor.

Vertrouwend op de goede stellingen van Willem, Tammo en Gerrit accepteerde Marc, na ruim 3 kwartier de remise. De avond sloeg vervolgens echter om, en niet ten voordele van Caïssa 2. Willem, wanhopig op zoek naar de winst, maakte zijn eigen stelling steeds zwakker, en de tegenstander knokte zich terug. Via een slimme combinatie werd een kwaliteit teruggewonnen. Met de vooruitgeschoven e- en f-pionnen leek de partij ineens volledig gekanteld. Ook Jacob leek steeds meer te moeten verdedigen, wat zijn tegenstander de volle ruimte gaf.

Het wedstrijdverloop begon vervolgens knotsgekke vormen aan te nemen. Even leek het dus alsof Willem zich ging vergalopperen, maar uiteindelijk was het juist zijn tegenstander die struikelde. In de roes van de recente ommekeer wordt de verdediging vergeten. Willem kon ineens met Dame en Loper schaakmat geven! Nog voordat de fatale matzet werd gegeven, werd er opgegeven. Caïssa 2 stond ineens ene punt voor. 

Jacob was toen ook al aan het bijkomen van zijn partij. Hij leek het moeilijk te krijgen, maar ook zijn tegenstander vergaloppeerde zich in de rush naar voren. Zonder echt oog te hebben op al zijn aangevallen stukken, bleef hij schaak geven. Toen Jacob’s Koning echter in veiligheid was, kon hij niet alle stukken meer redden. Stukverlies was het gevolg en ook hier werd vlug opgegeven. Plots stond Caïssa2 met 2½ – ½voor.

In Arjan’s partij werden helaas geen blunders meer gemaakt. Het stuk dat Arjan in de openingsfase moest geven, werd het fataal. Rustig en degelijk werd hij langzaam maar zeker naar achter gedrukt, tot het moment dat de nederlaag onvermijdelijk was. Denk en Zet 2 kwam daardoor terug in de wedstrijd.

Tammo en Gerrit waren toen nog bezig en beiden moesten tot het uiterste gaan. Tammo had, na een lange afruil van lichte stukken, een pionnetje kunnen winnen. Ook Gerrit stond een pion voor, maar de stelling leek
nagenoeg gelijk. Even leek het of Tammo gebruik kon maken van die ene pion voorsprong. Met beiden nog 2 torens op het bord kreeg hij het pionnetje tot de 3e rij. Via een torenoffer dacht hij de promotie zeker te stellen. Hij mistte echter het feit dat die ene pion gepend stond. Het torenoffer werd darmee prompt een torenverlies, en verbouwereerd moest hij opgeven. Caïssa 2 en Denk en Zet 2 stonden gelijk.

De wedstrijd werd uiteindelijk beslist in een spetterende climax. Gerrit was nooit een snelle speler geweest, en zijn speeltijd werd korter en korter. Hij had een stuk kunnen winnen, maar de loper die hij daarmee voorkwam, stond geïsoleerd op de damevleugel. In een spetterend slotstuk kon zijn tegenstander, via sterk spel met dame en torens een succesvolle matcombinatie zetten. Dit werd echter over het hoofd gezien. Gerrit op zijn
beurt kon de gevaarlijke torens afruilen. Ook dit werd gemist. Zodoende hoopten beide teams op gegeven moment op een eeuwig schaak, zodat de teams de punten konden delen.

Met beide nog minder dan een minuut speeltijd werd de beslissing gemaakt. Tegen alle verwachtingen kreeg Gerrit zijn loper vrij, en via een relatief simpele aanval werd de tegenstander in de luren gelegd. Met nog 20 seconden op zijn klok zette Gerrit mat en besliste daarbij de wedstrijd in het voordeel van Caïssa 2: 2½ – 3½.

Daarbij stond Caïssa 2 met haar benen weer op de grond, want overheersen deed men geenszins. Gelukkig werd toch de overwinning veiliggesteld. Caïssa 2 staat dus vooralsnog op 100%.

AM 

4e klasse B

Ronde 2
Denk en Zet 2 Caïssa 2
Meppel 4 De Schaakmaat 3 j 5 1
ZSG 4 Meppel 5 4 2
DZC 2 ZZS! 2 4 2

Stand na de 2e ronde

1. Caïssa 2 4
2. Meppel 4 4
3. ZSG 4 3 7
4. Denk en Zet 2 2 6
5. DZC 2 2 4
6. ZZS! 2 1 5
7. De Schaakmaat 3 j 0
8. Meppel 5 0

 

Denk en Zet 2 1584 Caïssa 2 1528
1. W. Weggemans 1645 M. Land 1598 ½ ½
2. B. Hospers 1623 A. Mulder 1586 1 0
3. H. Wagenaar 1711 W. v.d. Hulst 1543 0 1
4. J. v.d. Velde 1521 T. Kamminga 1 0
5. M. Lochtenberg G. Kroneman 1607 0 1
6. H. van Oorschot 1421 J. Kroese 1307 0 1

Comments are closed.