Ronde 1

De eerste ronde moesten we tegen ZZS, maar het is niet goed gegaan. Zij waren, evenals wij, niet met de sterkste opstelling, maar het is wel enorm spannend geweest. Na een zinderende 2-2 moest er ook nog eens gesnelschaakt worden. Dat waren bijna de omgekeerde uitslagen, maar ook met 2-2 hadden wij verloren. De OSBO cup houdt voor ons hier dus op voor dit seizoen.

ZZS 1
1802 Caïssa 1
1836 2 2
1. K. Schoenmaker 1922 P. de Korver 1969 1 0
2. Jan Bongaerts 1793 E. Zecha 1836 0 1
3. Yurian Harjono 1753 B. Schadenberg 1821 1 0
4. Tonnie Rekveldt 1738 M. Land 1716 0 1

Snelschaakresultaten:

ZZS 1
1802 Caïssa 1
1836
1. K. Schoenmaker 1922 P. de Korver 1969 ½ ½
2. Jan Bongaerts 1793 E. Zecha 1836 1 0
3. Yurian Harjono 1753 B. Schadenberg 1821 0 1
4. Tonnie Rekveldt 1738 M. Land 1716 1 0

 

Verslag van Karel Schoenmaker van ZZS!

30/31 januari 2014: bekeren tegen Caïssa

In de OSBO-cup zijn we dit jaar gekoppeld aan Caïssa uit Elburg. Ik weet niet of er weinig deelnemers zijn of dat we goed geloot hebben, in ieder geval hoeven we pas in het nieuwe jaar voor het eerst aan te treden.

Het is een avond waarop het merendeel van de schakers van ZZS! 1 zich andere besognes heeft bezorgd. Gelukkig kunnen Tonnie, Yurian, Jan en Karel wel. Schaken tegen Caïssa is een stuk gezelliger dan de plaatselijke basketbalclub ontmoeten met de jeugd. Hier is geen thuisfluiter, althans daar kunnen we Ron moeilijk van verdenken. Caïssa speelt één klasse hoger dan wij en in principe hebben zij meer schaakkracht achter de borden zitten.

Caïssa loot wit aan bord 1 en 3, en dan kunnen we beginnen.
De eerste paar uur gebeuren er weinig interessante dingen. Bijvoorbeeld Jan speelt een dubbelfianchetto waar Espen een enkele fianchetto tegenover stelt. Ook Yurian krijgt een fianchetto tegen. Bij Tonnie verschijnt de Wolga op het bord en ik krijg d4 en Pf3 tegen en daarna Lg2.
Als ik om tien uur de balans opmaak lijk ik openingsproblemen te hebben opgelost en richting eindspelproblemen ga; da’s voor mij meestal een stuk eenvoudiger. Jan heeft een lastige aanval tegen en kan alleen keepen. Yurian heeft een vervelende dubbelpion; Tonnie heeft nog steeds de pluspion met lastig spel, maar ja dat hoort ook bij de Wolga.

En dan is het tijd voor tekening in de strijd en de beslissingen. In plaats van mij er langzaam af te laten schuiven zoek ik de aanval ten koste van één pion. Dat Peter de aanval niet optimaal voert is duidelijk en hij gaat er hard af. Wel weet ik bijna zeker dat er minimaal één lek in het hele gebeuren zit; maar wel 1-0 om 22.45 uur.
Om even na elf uur is Jan ook klaar. Hij heeft lang gekeept, edoch de zwarte dame valt zijn stelling binnen. Nog even tegensputteren en dan het ippon; een mooie partij van Espen! En dus 1-1.

Op dat moment heeft Tonnie zich wat onder de druk weten uit te werken en zijn stelling ziet er steeds beter uit. Bij Yurian zijn er slechts 2 stukken geruild en beide spelers hebben mooie dreigingen. Even later offert Marc een kwal tegen een pion meer. De winst voor Tonnie lijkt dan niet ver weg, maar als hij b4 speelt in plaats van Th1 wordt het nog lastig. In de tussentijd heeft Yurian zijn loper op h8 geparkeerd met een witte pion op f6.
En dan brengt de tijdnood natuurlijk uitkomst. Tonnie laat de pionnen van Marc doorlopen en verliest zijn prachtige partij jammerlijk. (1-2)
Bij Yurian gebeurt precies het omgekeerde. Ze raken beiden in tijdnood, en het nieuwe speeltempo binnen de OSBO-competitie komt hier tot zijn recht. In ruim 20 zetten gaat de klok van wit van 3 minuten naar enkele tientallen seconden; Yurian heeft nog iets meer tijd en hij heeft dan nog 3 minuten.  Als wit zijn dame even deplaceert offert Yurian zijn loper (die van h8) voor 2 pionnen en hij krijgt wat aanval. Gelukkig werkt wit mee en via een aftrekschaak gaat de witte dame eraf. In heftige tijdnood mist Yurian meerdere directe winsten, maar hij schuift uiteindelijk wit ere wel kansloos af (2-2)

En om 12 uur is er dus een 2-2 stand bereikt. Dat betekent dat wij gaan vluggeren. Omdat wij aan bord 4 hebben verloren heeft dat als gevolg dat indien het vluggeren in 2-2 eindigt wij door zijn.

Om 5 over 12 staat alles klaar voor het vluggeren. Onderling is afgesproken dat we alle partijen spelen met het tempo van 5 minuten p.p.p.p. i.p.v. het reguliere speeltempo (3 minuten en 5 seconden per zet) omdat de Elburgers weg willen; morgen moet er gewoon weer gewerkt worden.
Voor Ron begint dan de meest spannende en onoverzichtelijke fase die je als scheids bij het schaken kan meemaken.

Over de snelschaakpartijen kan ik kort zijn. Ik win in de opening een pion en weet uiteindelijk er doorheen te klieven. Jammer genoeg heb ik in het eindspel met een dame meer niet voldoende tijd meer om mat te geven en het loopt dus remise. Opkijkend en navragend leert dat Jan en Tonnie gewonnen hebben en Yurian verloren. Dat betekent dat we de volgende ronde hebben bereikt! Yoho en een fles rum!!!!

En Ron complimenten voor je stressbestendigheid in de tijdnoodfase en bij het vluggeren!

We zitten dus bij de laatste 16!

 

Comments are closed.