Ronde 2

Heerlijk avondje voor heren Caïssa in Zwolle

Een week later dan verwacht en gepland reisden de spelers van Caïssa af voor hun eerste uitwedstrijd. Het oude Berkum, nu onderdeel van Zwolle, was de locatie. De schaakvereniging Pegasus, was de tegenstander. Een waardige tegenstander, die de eerste ronde met een beetje pech had verloren van Het Briesend Paard. Deze avond werden echter enkele topspelers gemist. Ook Caïssa mistte Dick en Auke-Jon. Echter Markus en Arjan waren bereid om in te vallen.

Al bij binnenkomst werd duidelijk dat de heren Markus en Arjan hier zeker geen spijt van zullen hebben. De glanzende Hertog Jan-tap gaf een prachtige aanblik vanaf de bar, waarbij toch duidelijk werd dat de petitie Hertog Jan Op De Tap In  ’t Huiken eens serieus moet worden genomen. Desondanks moet er toch eerst geschaakt  worden. Een tweede verrassing was de aanwezigheid van erelid Sibbele, die met Meppel 3 tegen het tweede team van Pegasus mocht spelen. De opstelling van Caïssa was niet al te verrassend: Folke met wit op bord 1. Daarnaast Espen, Peter, Har, Bart, Fred, Markus en Arjan completeerde het achttal.

Om 20:00 uur werd er aangevangen en gelijk werd er vol goede moed geopend. Bart kreeg een interessante, maar lastige Bird op het bord, waar hij mindere herinneringen aan heeft. Op de eerste borden kwamen theoretische stellingen op het bord en Markus kwam, naar eigen zeggen gelijk een beetje verdrukt te staan.
Arjan begon met Alekhine en kreeg al snel een onverwachte zet te verduren. Met Pc3 geeft wit immers de ontwikkelingsvoorsprong geheel weg. Een tiental zetten later had Arjan ook duidelijk het voordeel, vooral toen hij zijn toren tegen twee lichte stukken kon ruilen.

Dit voordeel hield hij vast toen de eerste beslissingen vielen. Folke kon als eerst naar de bar gaan en het goud van de HJ op tap proeven. En zoet smaakte het zeker, na zijn prima overwinning. In een Caro-Kann (e4 – c6) hield Folke lange tijd de pion voorsprong vast. Een ontwikkelingsachterstand kreeg hij niet en hij kon door een open damevleugel naar alle lust aanvallen. De tegenstander had alle tijd nodig om te pareren, maar was niet bestand deze aanvalslust. 0 – 1 voor Caïssa. Niet lang daarna won ook Markus. Na een knullige stelling (naar eigen zeggen, ondergetekende vond dat hij wel lekker stond), kon hij zijn dame geven tegen twee torens. Hoewel ongevaarlijk in eerste zin, kwamen deze torens toch snel naar voren, waar ze de nagenoeg onverdedigde koning konden aanvallen. In een combinatie kreeg de tegenstander teveel verliezen en moest zijn partij opgeven. 0 – 2

Op dat moment hoorde men een licht ongelukkig, doch triomfantelijk: “Tja, het spijt me, maar ik kan hier niets anders doen dan mat geven”. Het kwam van Har, die op dat moment een kwaliteit achter stond. De tegenstander verkeek zich duidelijk even hier. We kunnen spreken van een black-out. Maar goed, wederom goed nieuws voor Caïssa: 0 – 3. Arjan besloot daardoor op remise, om verder geen risico te lopen. Zijn twee stukken waren veel sterker dan de toren, en waarschijnlijk had hij meer geduld moeten hebben, want wit raakte door zijn zetten heen. Twee of drie zetten later was misschien een groot voordeel gehaald kunnen worden, maar voor het team was het prima: 0,5 – 3,5

Het onverwachte van de avond kwam van Peter. Hij mocht namelijk voor het eerst in ruim een jaar extern OSBO een partij winnen. Een opmerkelijk geval. Peter doet in een goede stelling naar eigen zeggen een grafzet. De tegenstander op zijn beurt doet echter een nog ergere grafzet, waardoor onze Peter de zoete smaak van de overwinning eindelijk weer eens kon proeven. Het betekende ook dat Caïssa een niet in te halen voorsprong had: 0,5 – 4,5

De drie overgebleven partijen waren dus min of meer een formaliteit, en het leek alsof de spelers: Bart, Espen en Fred dat ook wisten. Espen dacht (wederom) in de rush naar een promotie het voordeel te hebben. Echter, in tegenstelling tot vorige keer tegen Heerde, maakte hij een misrekening. Niettemin kon hij nog met de nodige geluk een remise houden. Bart verbruikte zoals gewoonlijk veel van zijn tijd, maar stond een stuk beter. Echter in de dying moments van de wedstrijd maakt hij in tijdnood een blunder, slaat de toren van zijn tegenstander, waardoor deze prompt Pat staat. Remise dus. Fred was vandaag als laatste nog bezig, maar kon eigenlijk nooit lekker in de partij komen. Fred moet dus helaas de eerste bord-nederlaag van Caïssa in dit seizoen incasseren. Wederom dus een magere start van onze Keijzer, maar niemand in Elburg die daar zich druk om maakt. De einduitslag: 2,5 – 5,5.

Een prima resultaat, waarmee iedereen tevreden is. Op de borden zag het spel er goed uit, en achteraf werd er uitgebreid op de goede uitslag gedronken, ware het dat sommige partijen toen nog niet klaar waren. Echter, Caïssa staat ook voor zijn gezelligheid, en dit moest ook in Zwolle getoond worden. Voor de volgende wedstrijd wordt er over 3 weken afgereisd naar het verre Urk, waar getracht wordt om net als vorig jaar Het Briesend Paard te temmen. Laten we hopen op een goede wedstrijd, en ook een beetje op een goede tap.

AM


Uitslagen 2e klasse A

ZZS! – Briesend Paard 5 – 3
Meppel 2 – Pallas 2 6 – 2
Heerde – De Combinatie 4 – 4
Pegasus – Caïssa 2½ – 5½

 

Pegasus   – Caïssa  2½ – 5½   
Dam – Van Dorp 0 – 1
Ter Braak – Zecha ½ – ½
Holtrop – De Korver 0 – 1
De Vries – Van der Maat 0 – 1
Schuilenburg – Schadenberg ½ – ½
De Groot – Keijzer 1 – 0
Terpstra – Voulon 0 – 1
Swart – Mulder ½ – ½

Comments are closed.