Ronde 5

Caïssa maatje te groot voor PSV-DoDO 2

Dit duel was een onbekend duel, vanwege dat er nog niet eerder tegen dit team gespeeld was. Daarnaast stonden zij 4e in de poule en hadden goede scores gehaald. Caïssa was gewaarschuwd hierdoor. Toch kon niet het sterkste team opgesteld worden, wat de bedoeling was. Peter was vanwege privé omstandigheden uitgeschakeld voor deelname en daarnaast konden nog 2 standaard spelers niet mee spelen. Daartegenover werden 2 invallers meegenomen die wel vaker speelden, maar er was ook 1 speler bij, die helemaal nog niet gespeeld had voor de OSBO. Verder waren 2 spelers niet helemaal fit, dus al met al een wat gehavend Caïssa trad aan tegen het op papier sterk spelende PSV-DoDO 2.

De opstelling was na wat schuifwerk vooraf als volgt vastgesteld: Folke, Tom, Espen, Marc, Bart, Fred, Gerrit en Markus. Hoe de opstelling tot stand gekomen was, was rommelig, maar dit zag er toch best goed uit gelukkig.

Toen de opstellingen overhandigd werden, werd meteen duidelijk dat zij hun eerste bordspeler verplaatst hadden naar bord 3. Hier was gelukkig al rekening mee gehouden, dat ze dit konden doen en daarom was Espen op dit bord geplaatst. Voor de rest was hun opstelling helemaal door elkaar gegooid. Al met al niet zo heel prettig, maar goed het mag allemaal tegenwoordig. Daarnaast hadden ze op bord 8 ook nog een invaller uit hun vierde team, dus ook zij waren niet met de sterkste opstelling.

Na het openingswoordje van hun teamcaptain begonnen 7 partijen te spelen, want de tegenstander van Bart zou standaard ongeveer 20 minuten te laat komen, werd gezegd. Deze kwam na 7 minuten ‘al’ binnen en ging snel, als een razende zitten spelen. Bart liet zich niet meeslepen in het duel en dacht rustig na over iedere zet. Toen Bart een zet deed, waarbij het enorm voor de hand lag om een loperzet als tegenzet te doen, maar die zo gruwelijk fout was, deed zijn tegenstander bijna zonder na te denken deze loperzet. Nadat hierdoor een pion gewonnen werd, kwamen er kort daarop nog 2 pionnen bij, met zo’n enorm waardeloze stelling, waarin nog meer hout weggegeven moest worden, waardoor zijn tegenstander opgaf. Dit druist verschrikkelijk tegen de standaard van Bart in, omdat hij altijd als laatste nog bezig is. Maar goed, 0-1 voorsprong is een lekker begin.

Folke kreeg een leuke gambiet tegen, waarbij hij een pion achter stond, maar moest vechten om eruit te komen. Tom ging goed in de aanval, Espen moest positioneel van deze tegenstander zien te winnen, Marc kwam iets gedrongen te staan, Fred maakte er een rommelig pionnenspel van, Gerrit stond moeilijk en Markus ook. Het zag er dus nog niet zo rooskleurig uit, ondanks de voorsprong.

Folke kon de partij rustig uitschuiven nadat hij een stuk gewonnen had. Op zich had hij veel sneller kunnen winnen, maar dit won uiteindelijk ook, dus een keurige 0-2 voorsprong nu. Toch was het nog lang niet gespeeld, omdat ook Tom wat zat te schuiven en zichtbaar zat te zoeken naar een opening, nadat hij overigens wel een stuk gewonnen had.

Gerrit had ineens een mooie combinatie gezien, die uiteindelijk leidde tot zijn dameruil tegen 2 torens. Gelukkig hadden ze beiden niet gezien dat het eigenlijk een stuk had gekost en dat Gerrit dit had moeten verliezen. Maar hierna kon hij remise aanbieden en zijn tegenstander nam het aan. Een goede prestatie voor Gerrit, omdat hij eigenlijk geen OSBO wedstrijden speelt.

Marc was de volgende die klaar was. Hij kon de stelling gelijk trekken en toen ze beiden nog 2 torens en een paard en 6 pionnen over hadden, bood hij ook remise aan en dit werd geaccepteerd, 1-3 dus.

Het eerste wedstrijdpunt kwam door Tom binnen. Hij had de stukvoorsprong nog steeds in handen en kon een opening forceren middels een pionoffer. Hierdoor kon Tom in de stelling komen en de tegenstander gaf op 1-4.

Hierna duurde het vrij lang voordat er witte rook uit de schoorsteen van het Denksportcentrum kwam. Espen had het zwaar maar kwam er beter uit, Fred stond te wankelen en kon beide kanten opslaan en Markus stond nog niet best met een irritante pion tegen op d6, wie haalt het tweede wedstrijdpunt binnen?

Het werd toch Espen. Hij zat geweldig goed te spelen en won een pion en creëerde 2 vrijpionnen. Dit kon zijn tegenstander niet meer tegenhouden en de partij ging voor hem verloren, de winst was binnen 1-5.

Toen al het vuurwerk bij Fred over was en alle stukken geruild werden, bleven ze beiden met de koning en 4 pionnen en beiden minder dan 5 minuten bedenktijd over. Hierop bood de tegenstander van Fred remise aan en dit werd aangenomen.

Restte alleen de partij van Markus nog. Na wat stukken geruild te hebben, stond Markus een loper tegen 2 pionnen voor. Maar omdat de irritante pion nog steeds op d6 stond, ruilde hij de loper terug tegen 2 pionnen en bood ook remise aan. Dit werd ook geaccepteerd en zo werd de eindstand een keurige 2-6 overwinning. Dit was absoluut niet verwacht, maar zeer fijn.

We zijn nu 1 bordpunt uitgelopen op nummer 2 in de poule. We zijn nog 2 wedstrijden verwijderd van promotie en dit is een zeer reële mogelijkheid nu. De volgende tegenstander is de Combinatie in Harderwijk. Caïssa 1 is op jacht naar de titel!!

BS.

PSV DoDO 2 1680 Caïssa 1811 2 6
1. H. Bloemen 1620 F. van Dorp 2105 0 1
2. F. Lunek 1678 T. Caljé 1987 0 1
3. G. de Groot 1915 E. Zecha 1875 0 1
4. O. van Donk 1651 M. Land 1704 ½ ½
5. W. Uijlenbroek 1791 B. Schadenberg 1811 0 1
6. R. van Meurs 1774 F. Keijzer 1719 ½ ½
7. W. Bos 1691 G. Kroneman 1582 ½ ½
8. J. Noppen 1317 M. Voulon 1706 ½ ½

 

Ronde 5
Het Briesend Paard DZC  5 3
VSG 2 ZSG 2  3 5
PSV DoDO 2 Caïssa 1  2 6
De Combinatie O&O  4 4

 

Stand 2e klasse A Seizoen 2011/2012
1. Caïssa 1 5 10 27
2. Het Briesend Paard 5 8 24½
3. O & O 5 6 24
4. PSV DoDO 2 5 5 21½
5. ZSG 2 5 4 19½
6. De Combinatie 5 3 17½
7. VSG 2 5 2 15
8. DZC 5 2 13

Comments are closed.