Ronde 1

Caïssa laat het liggen tegen Het Briesend Paard

De start van een nieuw OSBO-seizoen gaat altijd gepaard met allerlei verwachtingen en prognoses. De vorige jaren waren de prognoses nogal uiteenlopend, ook door de promotie.
Helaas, de heren van Caïssa kwamen een kruimeltje tekort om zich te handhaven in de 1ste klasse. Tuurlijk was de degradatie erg jammer, maar echt teleurstelling was er niet.

Dit jaar zijn ze weer terug in de vertrouwde 2de klasse van de OSBO. Prognoses waren er opvallend genoeg maar weinig, en onduidelijk. Eigenlijk was iedereen er min of meer over eens dat Caïssa dit jaar moet genieten van het schaken, en er niet teveel druk op moet leggen.

De vertrouwde tegenstanders als De Combinatie, Heerde en Zwolle Zuid waren eens te meer bij Caïssa ingedeeld, zo ook Het Briesend Paard. De Urkers, vorig jaar weer gepromoveerd uit de 3de klasse beloofden een gedegen tegenstander te zijn voor Caïssa.
Hoewel de historie in het nadeel spreek voor de ‘eilandbewoners’, kwamen ze voor deze wedstrijd met een sterk 8-tal naar Elburg.

De opstelling voor Caïssa dit jaar was een vaste basis van 8 spelers: Folke, Peter, Bart, Dick, Fred, Jan, Har en Auke-Jon. Omdat Caïssa2 een nieuw leven in is geblazen en de competieve belangen dit jaar minder groot zijn, wordt er niet gekeken naar vorm of kleur.
De basisacht blijven de basisacht. Voor de wedstrijd tegen Het Briesend Paard mistte alleen Jan, waardoor nieuw lid Tammo Kamminga naar voren werd geschoven als vervanger.

Folke was ook nog een twijfelgeval. Hij was die middag ziek naar huis gegaan, maar kon toch van de partij zijn.  Of het voorgaande
meewerkte in zijn partij is onduidelijk. Folke kwam simpelweg niet ‘in de partij’, en hij mag tevreden zijn dat er toch een remise uit vloeide. Snel vergeten maar.

Feit was dat de wedstrijd Caïssa – Het Briesend Paard nou niet de boeken ingaat als de meest spannende of spectaculaire wedstrijd. De twee meest opvallende gebeurtenissen kwamen eigenlijk van Auke-Jon en Tammo. Voor Auke-Jon was het even geleden dat hij een partij won in de OSBO (Caïssa – Combinatie 08-09). Echter, al snel zei hij bij deze wedstrijd dat het gevoel goed was. En inderdaad, Auke-Jon had een heerlijke partij waar hij met wit, vanuit zijn gebruikelijke Engelse opening een prima aanval kon opzetten. De overwinning liet niet lang op zich wachten.

Tammo verraste. Op bord 6 liet hij zien over een goede potentie te beschikken, die niet onder doet aan andere leden van het eerste team. Helaas kon dit niet omgezet worden in een overwinning. Er moest zelfs nog geknokt worden om een remise te behouden, en dit
lukte gelukkig wel. Het eerste halve puntje voor Tammo in de OSBO.

We kunnen kort zijn over de rest van de wedstrijden. Peter speelde prima tegen Johan ten Napel, en won. Bart kwam vroeg in de  wedstrijd een stuk achter, maar met voldoende compensatie kon hij goed verder spelen. Het resulteerde uiteindelijk in een remise. Fred en
Dick verloren hun partijen en Har hield een half puntje over. Resulterend: een 4 – 4 gelijkspel.

Niet slecht, maar ook niet heel goed. Immers, de 6½ – 1½ overwinning in Urk, twee jaar geleden, lag nog vers in het geheugen. Waarom het nu ‘maar’ 4 – 4 is? Tja, soms valt het kwartje een andere kant op. Maar Urk had dit keer zeker een beter team.

AM

2e klasse A

Ronde 1
Caïssa 1 Het Briesend Paard  4 4
Lelystad O&O
Heerde Meppel 2 ½
De Combinatie ZZS!  4½  3½

Stand na de 1e ronde

1. Meppel 2 2
2. O & O! 2
3. De Combinatie 2
4. Caïssa 1 1 4
5. Het Briesend Paard 1 4
6. Lelystad 0
7. ZZS! 0
8. Heerde 0 ½

 

Caïssa 1 1807 Het Briesend Paard 1746 4 4
1. F. van Dorp 2031 T. Koffeman 1912 ½ ½
2. P.de Korver 1967 J. ten Napel 1862 1 0
3. B. Schadenberg 1775 T. de Jong 1780 ½ ½
4. F. Keijzer 1701 J. Kaptijn 1604 0 1
5. D. van der Plas 1819 K. Kaptijn 1709 0 1
6. T. Kamminga J. Ras 1626 ½ ½
7. H. van der Maat 1708 T. Willem van Urk 1830 ½ ½
8. A.J. van der Velde 1645 S. Koffeman 1649 1 0

Comments are closed.