Oscar Zecha NK-E online kampioen 2021!

Oscar heeft afgelopen 8-9 mei het NK-E online gewonnen! Met een score van 7 uit 9 won hij de categorie t/m 10 jr. Een tweetal schakers hadden ook 7 punten maar doordat Oscar van beide (Akshaj Katpatal en Parsa Mohebbinezhad) gewonnen had werd hij de kampioen.

Hier de link naar het toernooi: Jeugd-e standings | Tornelo

Een paar mooie momenten, deel ik hieronder.

Vijfde ronde en Fire On The Board, Oscar (1214) met wit aan zet tegen Kevin Wan Ze Gang (983): GM Jan Werle en FM Anna-Maja Kazarian, die het commentaar verzorgden meenden dat zwart beter stond…

Diagram 1

Oscar vindt de enig zet die voordeel (aldus Stockfish) behoudt..Lb5! dreigt slaan op c6 met aanval op koning en dame, én onderbreekt de dekking van de loper op b4! Na deze zet wordt het commentaar positiever voor wit 😊, er volgt Tb6, Dc8+, Ke7, Lxb4, Pxb4.

Diagram 2

Het zwarte paard dreigt schaak op c2 en de toren te slaan en de loper staat ook nog in. Oscar speelt Dd7+ Kf6, Dxd4+ Kg6, Dxb4 Df5, Tg1+Kh6, Dh4+ en met een stuk meer wist Oscar het vakkundig af te handelen.

Achtste ronde, Crunch time, tegen de koploper Akshaj Katpatal (1424) en eerst geplaatste…er moet gewonnen worden. Maar het wordt een nagelbijtpartij, bloedstollend. Oscar komt zwaar in de problemen met wit door een verkeerd gespeelde opening. Zo troosteloos ziet het eruit na 17 zetten:                           

Diagram 3

Maar Oscar blijft hardnekkig keepen. 27e zet voor zwart (zie diagram onder), Akshaj mist de enige twee zetten die naar winst voeren, een offer op e3 met loper of nog beter met de toren. Pg4 wordt gespeeld, Lxg4 Dxg4, Dxb7 Te4.

Diagram 4

Twee pionnen al wandelend door een mijnenveld heeft Oscar al gesnoept. Even later begint hij doodleuk op te marcheren met z’n a-pion alsof z’n koningsstelling niet zwaar onder vuur ligt. Vertwijfeld offert zwart op zet 35 z’n loper:

Diagram 5

Maar het is niet goed en Oscar weet het efficiënt naar mat op de 56e zet te voeren.

Laatste ronde met zwart tegen Freek Thijssen (1146), er moet weer gewonnen worden. Na 15 zetten (diagram 6), wit aan zet…Oscar dreigt Pxb2 Dxb2 en daarna het paard op c3 te slaan met de loper.

Diagram 6

Dus wit speelt Pd5, er volgt Lxb2, Dg5 Lxa1, Pxe7+ Kg7, Pxc8. Zie diagram 7.

Diagram 7

Oscar slaat de dame op g5, Pxg5 Pxf2, Kxf2 en door een tussenschaak met Ld4+, Ke2 Txc8 houdt hij een stuk meer over. De afwerking is ook nu weer vlekkeloos.

Voor het eerst in het bestaan van onze schaakclub hebben we een échte Nederlandse kampioen in huis. Hulde aan Oscar! We verwachten wel dat hij nu ook de punten binnen gaat halen voor onze club…

Comments are closed.