Ronde 3

Caïssa wint met ruime cijfers

Voorafgaand aan het duel DZC – Caïssa 1 was er een bepaald beeld geschetst. O&O had al eerder met 7-1 van DZC gewonnen en op papier heeft Caïssa de betere cijfers ten opzichte van DZC. Een overwinning moest dus zeer goed mogelijk zijn. Daarbij kwam het feit, dat O&O van VSG verloren had. Als Caïssa dus wint, dan staat zij bovenaan.

Er was een sterke opstelling aangetreden. Uiteraard Folke op bord 1, met daar achter Tom en Peter. Op bord 4 mocht Espen aantreden. Hij is er een tijdje uit geweest en lijkt in goede doen en mocht deze avond zijn rentree maken. Op bord 5 zat Bart, die dus een plaatsje opgeschoven is hierdoor. Dick volgde op bord 6. Hij speelt ook niet heel vaak en daarom des te beter dat hij er nu ook bij was. Op bord 7 volgde Har die het wat vorm betreft wat moeilijk heeft. En op bord 8 zat “invaller” Markus, die eigenlijk ook gewoon als vaste waarde gezien kan worden.

Van de betere cijfers was in het begin van alle partijen nog niet heel veel te zien. Folke die een vervelende ver opgerukte pion op de damevleugel krijgt, Har die gedrongen komt te staan, Dick die alle stukken in de strijd gooit, waardoor het gecompliceerd wordt, daarnaast Peter en Markus die relatief gelijk staan. Alleen Espen, Tom en Bart lijken er wat beter uit te komen.

Het eerste punt wat binnen kwam was de 1-0 voor het verlies van Har. Hij kreeg steeds meer stukken in de aanval tegen en dit resulteerde in een stuk verlies, wat later in de partij niet meer te houden was. Espen was goed aan zijn partij bezig en liet de tegenstander een loper en een toren ruilen tegen zijn dame. Hierdoor kreeg de dame van Espen, die dus nog over was, ruim spel en de toren en de loper konden niet genoeg weerstand hiertegen bieden 1-1.

Dat was zo ongeveer de ommekeer. Folke kwam aanvallender te staan, Markus had het loperpaar over in het eindspel en ging op jacht naar pionnen, Bart kreeg een geweldige aanval op de damevleugel waar zijn tegenstander naartoe gerokeerd had. Tom kwam steeds aanvallender te staan, omdat een aantal stukken van zijn tegenstander klem stonden. Alleen bij Peter stond het nog steeds gelijk en bij Dick was het zeer onduidelijk.

Toen ging het snel bergafwaarts met DZC. Peter werd remise aangeboden en dit werd aangenomen en kort hierop kwam er witte rook van het bord bij Folke. Hij had gewonnen en dit werd dus 1,5-2,5 voor Caïssa. Bart kon rustig doorgaan met aanvallen en toen zijn tegenstander een vorkje over het hoofd zag ging het hard. Er volgde kort erop een schaak en dit zou tot mat leiden, waarop zijn tegenstander zich naar eigen zeggen “overgaf”.

Ook Tom en Markus waren niet lang meer bezig. Tom won een stuk en kon hiermee zijn tegenstander tot een snelle opgave dwingen. Markus had 2 vrijpionnen kunnen creëren en hiermee was er geen houden meer aan. Caïssa had dus al gewonnen, maar het uiteindelijke getal moest afgewacht worden op Dick. De partij was nog steeds zwaar onduidelijk en zijn tegenstander wilde vaak remise aanbieden. Er stonden nog vele stukken op het bord en toen beiden uiteindelijk bijna door de vlag gingen, werd het toch maar remise.

De verwachte eindscore van een daverende overwinning van 2-6 was behaald en toch redelijk naar de hoop en lijn der verwachting. Je moet het altijd maar waar kunnen maken. Caïssa staat dus 2 punten los van de overige teams. De druk wordt opgevoerd en we zullen ons opmaken voor de andere teams. We zijn in ieder geval goed in de race voor een kampioenschap.

BS.

DZC 1
1704 Caïssa 1
1860 2 6
1. R. Ekkel 2011 F. van Dorp 2082 0 1
2. S. Baryalai 1860 T. Caljé 1989 0 1
3. H. Jaspers Focks 1811 P. de Korver 1945 ½ ½
4. H. Rijk 1772 E. Zecha 1863 0 1
5. H. Laterveer 1581 B. Schadenberg 1787 0 1
6. M. van der Hoek 1561 D. van der Plas 1809 ½ ½
7. N. de Roon 1536 H. van der Maat 1702 1 0
8. D. van Wijngaarden 1497 M. Voulon 1699 0 1

 

Ronde 3
DZC Caïssa 1  2 6
VSG 2 O&O  4½
Het Briesend Paard ZSG 2  4½
PSV DoDO 2 De Combinatie  6½

 

Stand 2e klasse A Seizoen 2011/2012 na 3e ronde
1. Caïssa 1 6 15½
2. O & O 4 16
3. PSV DoDO 2 4 15½
4. Het Briesend Paard 4 13½
5. De Combinatie 2
6. VSG 2 2
7. DZC 2
8. ZSG 2 0 9

Comments are closed.