Ronde 7

Caïssa verliest, maar komt met handhaving over de finish

Na de zes eerdere rondes was het erg spannend in de klasse voor wie als zevende, maar ook als zesde zou eindigen in de poule. Het zou voor Caïssa niet de eerste keer zijn namelijk dat zij op de zesde positie alsnog zouden kunnen degraderen. Daarom was de wens om boven de zesde plaats te eindigen. Veenendaal kon ons al niet meer voorbij omdat zij 2 wedstrijdpunten minder hadden dan wij. Daarnaast moest onze regelrechte tegenstander VDS met minimaal 7-1 winnen als zij ons voorbij zouden willen. Dat gaf ons een goede uitgangspositie voor deze slotavond, die overigens in een mooie zaal in Wageningen gehouden werd.

Caïssa kon bijna volledig aantreden, met alleen de afwezigheid van Dick, maar ook onze tegenstander was lichtelijk verzwakt. Zij hadden ook 2 spelers minder tot hun beschikking en het beloofde weer een spannende wedstrijd te worden.

Caïssa keek vrij snel tegen een achterstand aan, waar Fred niet goed uit de opening kwam. Daarbij liet hij de vijandelijke dame in combinatie met een loper en een paard aan het werk op zijn koningsvleugel en moest zijn dame offeren om niet mat te gaan 1-0.

Over de hele breedte zag het er best aardig uit, omdat Har en Marc beter stonden en Arjan richting remise speelde. Maar ook Peter speelde richting remise en Folke stond aanvallend beter. De partij bij Espen zat redelijk dicht en bij Bart was de stelling juist volledig open wat tot een erg scherpe stelling leidde.

Op het bord bij Peter veranderde maar weinig en Peter bood remise aan wat zijn tegenstander vrij snel aannam. Marc had ondertussen de pion voorsprong nog steeds en kon deze eindelijk uitbuiten en kon de partij omzetten tot winst 1,5-1,5. VDS kon ons in ieder geval al niet meer inhalen en de zesde plaats was veilig gesteld.

Na een afgeslagen remise aanbod van Har ging Har volledig in de aanval. Dit leek in eerste instantie goed te gaan totdat Har een foutje maakte waardoor er een stuk afging. Daardoor stortte de stelling van Har in en moest opgeven. Het remise aanbod van Arjan werd ook afgeslagen in een volledig gelijk eindspel maakte Arjan een foutje, waardoor ook hij op moest geven en het ineens 3,5-1,5 stond voor VDS.

Folke kon uiteindelijk ook door de stelling van zijn tegenstander breken en kon hem tot overgave dwingen wat de stand iets terug bracht tot 3,5-2,5. Espen daarentegen had iets over het hoofd gezien, waardoor hij materiaal verloor en dat kostte hem de winst partij.

Bart had ondertussen een pion gewonnen, maar kreeg een scherpe aanval tegen. Gelukkig kon hij dat tegenhouden en wist het om te zetten in nog een pion winst. Echter in het eindspel met ongelijke lopers gaf Bart een pion terug, waarna er niet meer in zat dan remise, omdat je met 1 loper nou eenmaal geen mat kunt zetten, eindstand 5-3.

Het bleek voldoende te zijn geweest voor een keurige 4e plaats in de poule, omdat Ede verloor van Urk. Bij gelijkspel zou Caïssa op de 5e plaats eindigen. Ons doel van de handhaving is gehaald. Wij hebben een mooi seizoen achter de rug met prachtige en spannende wedstrijden. We hebben geknokt voor ieder puntje en dat is beloond met een uitstekende eindstand, goed gedaan Caïssa!

BS

VDS 1 1799 Caïssa 1
1809 5 3
1. H. Schoten 1785 F. van Dorp 2081 0 1
2. H. Greevenbosch 1956 E. Zecha 1836 1 0
3. B. Meester 2037 P. de Korver 1969 ½ ½
4. E. Greven 1842 B. Schadenberg 1821 ½ ½
5. D. Holtland 1661 H. v.d. Maat 1675 1 0
6. C. Buijvoets 1768 M. Land 1716 0 1
7. F. Wilbrink 1721 A. Mulder 1678 1 0
8. M. Tervooren 1625 F. Keijzer 1698 1 0

 

Eindstand in de poule volgt later.

Comments are closed.