Ronde 4

Hongerig Caïssa 2 rolt ook MSV 4 op

Schaken is een wintersport, dat heeft onze columnist Willem als eens geroepen. En inderdaad, als we kijken naar de agenda, is de winter vaak vol met schaakactiviteiten. Vooral januari kan de schaakmaand genoemd worden, niet alleen door allerlei externe wedstrijden, maar ook op internationaal niveau wordt in Nederland al jaren het TATA-Steel Chess (voorheen Hoogovens) in januari gehouden.

Sommige leden van Caïssa 2 waren in één week drie externe wedstrijden gepland. Marc, Markus en Arjan moesten zowel invallen in het eerste, afgelopen week, als opdraven voor de Cupwedstrijd in Zwolle. Beiden werden voor hun persoonlijk en voor Caïssa 2 een succes. Om kort te zijn: Caïssa 2 heeft het onmogelijke gepresteerd om de cupwedstrijd tegen ZSG 2 te winnen met 2½ – 1½.

Nu stond MSV4 op het programma. Op papier een zwakke broeder in de klasse. Zelfs MSV 5, dat in dezelfde poule speelt, heeft ratingsgewijs een beter team. Logisch is dus dat het zestal dat naar Meppel afreisde bloed rook. Na de verpletterende overwinningen tegen DZC 2 en ZZS 2 moest ook Meppel opgerold worden. Anne was er door een volle agenda niet bij, waardoor Jacob wederom als invaller mocht aantreden. De andere spelers kent u. In bordvolgorde: Marc, Markus, Arjan, Tammo, Willem en Jacob dus.

En tja, het werd gelijk vuurwerk. Marc probeerde zijn Morra weer, en deze werd voor de verandering aangenomen. Met veel bravoure en vooral snelle zetten walste Marc als het ware, zoals hij alleen dat kan, over zijn tegenstander heen. De avond was nog nauwelijks 45 minuten oud of Caïssa 2 mocht zijn eerste punt bijschrijven. Op andere borden ging het wat rustiger. Jacob en Willem hadden beiden een speler op leeftijd tegenover zicht, terwijl Markus juist een jeugdlid trof. Zijn wedstrijd duurde dan ook een uur korter (beiden 1:30 op de klok). Voor Markus, die graag zijn tijd gebruikt, wellicht een klein nadeel.

Willem en Arjan stonden al snel een stuk beter. Willem kon zijn pionnen heel mooi positioneren op promotie, en Arjan had na een fout van zijn tegenstander een paar pionnen gewonnen, echter de winst was nog niet echt
te vinden. Voor Willem kwam die winst weldra, toen zijn pion door de witte stelling heen kwam, werd er opgegeven. 2 – 0, en de vierde overwinning op rij voor Willem. Een puike prestatie!  Jacob stond tot vanavond ook op 100%. Helaas had hij een mindere dag. Zijn koningsstelling was zwak en via een mooie combinatie moest hij een pion en een kwaliteit opgeven. De tegenstander ruilde vervolgens heel slim de stukken af, waardoor hij drie vrijpionnen overhield. Hiertegen kon Jacob niet meer verrassen en moest hij opgeven. 2 – 1.

Markus stond intussen ook maar matigjes. Echter, door een paar goede zetten kon hij de zwarte dame insluiten. Hun partij liep voor beiden op het eind, toen Markus, ondanks een kwaliteitsverlies, de partij naar zich toe trok. Een hele opluchting, want die jeugdspelers kunnen soms irritant goed spelen. Arjan won kort daarop ook. De twee pionnen die hij voorstond hield hij vast tot het eind. In het eindspel met beiden een toren, kwamen deze pionnen van pas. Een promotie was niet meer tegen te houden, en zwart moest de hand reiken. Daarmee was de overwinning ook een zekerheid, immers het stond 4 – 1.

Enkel Tammo was toen nog bezig. Zijn partij stond redelijk gelijk en een remise was dus logisch. Wel zonde voor Tammo, aangezien zijn tegenstander een veel lagere rating had. Tammo zelf heeft uiteraard nog geen rating, maar dat moet sowieso rond de 1600 liggen. Maar goed, belangrijk is het niet, want de eindstand van deze avond was: 4½ – 1½.

Hierdoor heeft Caïssa 2 alle hooggeplaatste tegenstanders gehad en staat het fier aan kop met een 100% score. Hongerig wordt gekeken naar de laatste 3 wedstrijden, waarbij toch geacht moet worden, dat ze alledrie
gewonnen worden.

AM

4e klasse B

Ronde 4
Meppel 4 Caïssa 2
ZSG 4 Denk en Zet 2
DZC 2 De Schaakmaat 3 j 5 1
ZZS! 2 Meppel 5 3 3

 

Stand na de 4e ronde
1. Caïssa 2 8 19½
2. DZC 2 6 13
3. Meppel 4 5 14
4. Denk en Zet 2 5 13½
5. ZSG 4 5 13
6. ZZS! 2 2
7. Meppel 5 1
8. De Schaakmaat 3 j 0 6

 

Meppel 4 1388 Caïssa 2 1532
1. H. Twerda 1315 M. Land 1598 0 1
2. G. Westra 1308 M. Voulon 1624 0 1
3. P. Nieuwenhuizen 1483 A. Mulder 1586 0 1
4. H. de Koning 1304 T. Kamminga ½ ½
5. W. Spijkers 1458 W. v.d. Hulst 1543 0 1
6. B. Bakker 1462 J. Kroese 1307 1 0

Comments are closed.