Ronde 3

Wederom een verpletterende thuisoverwinning voor Caïssa 2

Op voorhand werd bij Caïssa 2 rekening gehouden met Zwolle Zuid Schaakt 2. Vooral Willem waarschuwde het goedspelende 2de team van Caïssa voor de heren uit Zwolle. Gelukkig werd deze wedstrijd in Elburg gespeeld, en ondanks het feit dat ZZS 2 hun clubavond ook op donderdag heeft, kwamen zij met een enigszins verzwakt team naar Elburg.

Ook Caïssa 2 was ‘verzwakt’. Opgeschrikt door 2 afzeggingen in het 1ste team, kregen Anne en Marc promotie. Voor de 2de keer in successie werden dus zowel Gerrit en Jacob weer aan het team toegevoegd. Markus was gelukkig weer van de partij, evenals Arjan, Tammo en Willem. In deze volgorde werd de wedstrijd ook aangevangen, met Gerrit en Jacob op de laatste 2 borden.

Dat ZZS 2 verzwakt was, werd al snel duidelijk op het laatste bord. Jacob had weinig moeite met de Zwolse gelegenheidsspeler, die al in de openingsfase een paard weggaf. In het verdere verloop ging er meer hout af, en niet lang daarna kon Jacob alweer zijn 3e overwinning in 3 wedstrijden laten noteren. Erg netjes voor de bescheiden speler, en reden voor de rest om het glas te heffen.

Sowieso werd redelijk snel duidelijk dat ZZS 2 een moeilijke avond tegemoet ging zien. Willem, Tammo en Arjan kwamen ook al snel goed te staan. Willem liet het aankomen op het eindspel om zijn positionele voordeel in klinkende munt te slaan. Inderdaad, nadat de meeste stukken van het bord waren verdwenen kon Willem het ene pionnetje na het andere ‘opeten’. Toen Willems pionnen op promotie afstevenden, werd de handdoek in de ring gegooid. 2 – 0.

Tammo en Arjan hadden meer moeite met hun tegenstanders. Bij Tammo bleef het eerder genoemde voordeel een beetje hangen, totdat zijn tegenstander enigszins knullig een loper in liet staan. Met dit stuk voorsprong drong Tammo zich naar voren, en trok aan het langste eind. Dit betekende de eerste overwinning voor Tammo in de OSBO-competitie. Tevens stond Caïssa 2 reeds met 3 – 0 voor.

Arjan had zijn voorsprong ondertussen uit handen gegeven door zwarts pionnenspel op de damevleuge toe te laten. Met pionnen op b5, c4 en d5, ondersteund door een Dame, leek zwart door te kunnen dringen. Echter in de haast om de pionnen naar voren te krijgen, werd een aftrekaanval over het hoofd gezien. Op zoek naar compensatie verplaatste de zwarte dame zich naar a2, om zo wat pionnen te kunnen winnen. Dit was echter een beslissende fout. Via 2 sterke paarden op e5 en f5 vernietigde Arjan de koningsstelling. Een loperoffer maakte de weg vrij voor de witte dame. Met deze onweerlegbare mataanval moest de tegenstander opgeven. Hiermee was de overwinning voor Caïssa 2 veilig. 4 – 0.

Markus had daarvoor ook al gewonnen. De partij ging lang gelijk op. Echter, zoals de tegenstander naderhand verklaarde, was diens uithoudingsvermogen wat minder. Toen de wedstrijd in het laatste uur belandde, kon Markus de overwinning langzaam maar zeker naar zich toe trekken. Gelukkig maakte de 3e helft veel goed voor de gecapituleerde tegenstander.

Wederom was Gerrit de laatste die nog bezig was. Anders dan de wedstrijd tegen Denk en Zet 2, stond er dit keer niets meer op het spel. Hoe dan ook, Gerrit accepteerde remise, waardoor de eer van ZZS 2 gered werd. De eindstand: 5½ – ½.

Na de 100%-score tegen DZC 2 pakt Caïssa 2 dus weer groots uit in eigen huis. In 12 partijen werd slechts een half puntje weggegeven, wat op zich indrukwekkend is. Hiermee staat Caïssa 2 ook bovenaan in hun klasse. Volgend jaar wordt aangevangen met wedstrijden tegen Meppel 4. Geen enkel lid van de tweede team die daar niet naar uitkijkt.

AM

4e klasse B

Ronde 3
Caïssa 2 ZZS! 2 ½
Meppel 5 DZC 2 2 4
De Schaakmaat 3 j ZSG 4
Denk en Zet 2 Meppel 4 3 3
Stand na de 3e ronde
1. Caïssa 2 6 15
2. Meppel 4 5 12½
3. ZSG 4 5 11½
4. DZC 2 4 8
5. Denk en Zet 2 3 9
6. ZZS! 2 1
7. Meppel 5 0
8. De Schaakmaat 3 j 0 5

 

Caïssa 2 1533 ZZS! 2 1438 ½
1. M. Voulon 1624 B. van Drongelen 1680 1 0
2. A. Mulder 1586 T. Rekveldt 1626 1 0
3. T. Kamminga G. Massaro 1479 1 0
4. W. v.d. Hulst 1543 J. Weide 1415 1 0
5. G. Kroneman 1607 P. Kraan 1517 ½ ½
6. J. Kroese 1307 R. Meyer 909 1 0

Comments are closed.