Ronde 3

Caïssa blijft met lege handen

Na de fijne winst in Zwolle werd toch met een klein beetje lood in de schoenen gekeken naar de wedstrijd tegen Lelystad. We weten van vorig jaar namelijk dat we die wedstrijd met ruime cijfers verloren hebben, namelijk 5,5-2,5. Toen waren we zelfs bijna op volle sterkte, terwijl we nu onze kopman Folke misten en Fred wegens persoonlijke “crisis” het beter achtte niet mee te spelen. Daarom waren de mensen aan de ene kant toch niet zo vrolijk om deze wedstrijd te gaan spelen. Aan de andere kant gaan we in ieder geval voor
lijfsbehoud in deze klasse en kunnen we deze wedstrijd gewoon gaan spelen zonder noodzakelijke punten op dit moment “nodig” te hebben.

Dit resulteerde in de opstelling met Peter op bord 1, daarachter Bart en Har verrassend op bord 3. Auke-Jon begon op bord 4, daarachter uit team 2 invallende Anne en Marc en als team completerende mensen Jan en Dick. Deze opstelling hebben we nog nooit gehanteerd, dus we moesten afwachten van hoe het uit zou gaan pakken.

Desalniettemin werd de wedstrijd met goede moed begonnen. Vrij snel kwamen er verschillende berichten naar buiten. Ik sprak Har tijdens de
wedstrijd en hij voelde zich niet goed, dus hij probeerde dan maar voor de
remise te gaan. Jan bleek ook niet in goede doen dus dat klonk ook niet zo goed.

Als eerste was Har klaar. Hij bood na een zet of 15 remise aan maar dat werd afgeslagen. Maar na een aantal zetten doorgespeeld te hebben, bood Har het voor de laatste keer aan en dat werd toen wel aangenomen. Har was blij en kon daarna vrij snel naar huis toe.

Jan werd daarna ook min of meer naar huis gestuurd. Hij meende dat het goed ging, maar dit bleek toch niet het geval. Aan het eind moest hij zelfs opgeven. Dus we stonden met een negatief saldo van 0,5-1,5.

De altijd onberekenbare Marc als invaller van team 2 kon gelukkig de boel weer rechttrekken. Hij won vrij snel een pion en kon deze prima houden. Na nog een tijd doorspelen, kon zijn tegenstander maar beter opgeven, omdat het anders vrij snel gedwongen op had moeten geven.

Toen ging het hard achteruit. Bart begon zijn partij goed, maar was deze avond niet scherp genoeg aanwezig. Hij verloor een pion en won er een terug. Daarna moest hij een paard offeren om geen mat te gaan, maar het zou nog meer hout gaan kosten om het later alsnog te voorkomen, dus hij gaf op. Dick vond kort daarop ook de vis achter het net. Hij stond een kwaliteit achter, maar had serieuze kansen voor remise. De eerste zet na het moment dat Dick remise aanbood, deed zijn tegenstander een zet waarna Dick op moest geven omdat hij anders mat zou gaan. 1,5-3,5 ineens achter dus, dat was niet goed!

Auke-Jon stond een pion voor, maar kreeg een kwaliteitsoffer tegen, waarna zijn tegenstander  binnen zou kunnen komen en er heel gevaarlijke situaties zouden ontstaan. Juist op dat moment bood zijn tegenstander remise aan. AJ dacht er lang over na en nam het, na contact te hebben gehad met verschillende mensen en de andere partijen gezien te hebben, aan.

Oké, we konden dus niet meer winnen, want het was nu 2-4.
Peter liep even rond en zei al dat hij niet meer kon winnen. Dus we calculeerden alvast een verlies. Anne stond goed, maar kon het niet goed afronden. Op het eind liet hij een kwaliteit verloren gaan, waarop zijn tegenstander remise aanbood op het moment dat de tijd begon te nijpen aan beide kanten. Anne kon hierop eigenlijk niet weigeren, maar baalde zichtbaar. We hadden dus al verloren en Peter mocht doen wat hij wilde. Ze speelden allebei 3 keer dezelfde zet en werd uiteindelijk ook remise. Hierdoor hebben we ondanks de afwezigheid van Fred en Folke het verlies kleiner gehouden dan vorig jaar, maar het was geen goede vertoning. De spirit van 2 jaar geleden mist enigszins in het 1e team. Dit moet de volgende wedstrijden even rechtgezet gaan worden!!

BS

2e klasse A

Ronde 3
Caïssa 1 Lelystad 3 5
Heerde Het Briesend Paard
De Combinatie O & O
ZZS! Meppel 2
Stand na de 3e ronde
1. Meppel 2 6 17
2. Lelystad 1 4 14½
3. De Combinatie 4 14
4. O & O 4 12
5. Caïssa 1 3 12
6. Het Briesend Paard 3 11½
7. ZZS! 0 10
8. Heerde 0 5
Caïssa 1 Lelystad 1 3 5
1. P.de Korver 1967 J. Huijzer 1905 ½ ½
2. B. Schadenberg 1775 D. Stapersma 1781 0 1
3. H. van der Maat 1708 M. Beenhakker 1749 ½ ½
4. A. J. van der Velde 1645 T. Draisma 1809 ½ ½
5. A. van der Klei 1709 L. van Dijk 1752 ½ ½
6. M. Land 1598 T. van der Plas 1674 1 0
7. J. Zwartjes 1725 T. van Veelen 1790 0 1
8. D. van der Plas 1819 R. de Jong 0 1

Comments are closed.