Ronde 1

Caissa begint met gelijkspel tegen VSG

De ambities voor het externe seizoen zijn niet anders dan voorgaande jaren: lijfsbehoud in de 1ste klasse. Dit wordt een hele opgave, aangezien het team 2 basisspelers is kwijtgeraakt. Het tweede team werd opgedoekt, zodat er in ieder geval genoeg spelers waren. Echter, de algehele sterkte van het team is een stuk minder.

Als nieuwe basisspelers staan Arjan en Markus opgesteld. Aan hun enthousiasme ligt het in ieder geval niet, maar de eerste wedstrijd tegen VSG (Ermelo) zou gelijk een zware wedstrijd worden. Beiden wisten niet dat zij de avond zouden redden…

Ermelo trad aan met een opstelling die gemiddeld 50 ratingpunten sterker was. Dit was vooral te zien op de borden 4 (Fred), 7 (Markus) en 8 (Arjan). Bij Markus was het verschil zelfs bijna 200 punten. Op de andere borden hadden enkel Folke (bord 1) en Peter (3) een hogere rating, wat meestal het geval is. Het team werd gecompleteerd met de andere vaste basisspelers. Espen, Dick en Har.

Een moeilijke avond begon. Fred kreeg zijn Slavische partij redelijk goed op gang. De h-lijn kwam vrij, maar een torenverdubbeling op die lijn bleek lastig, omdat hij op zijn damevleugel in de verdediging moest. Na wat stukken te hebben geruild werd remise aangeboden, die hij accepteerde. Niet lang daarna accepteerde Espen ook remise. Hij stond weliswaar een pion voor, maar de stelling was complex en hij stond een uur achter in tijd. Wetende dat hij ‘niet beter kon dan dit’, haalde hij het halve punt binnen. Het stond dus 1 – 1.

Helaas ging het toen een beetje minder. Dick verloor, ondanks dat hij beter stond na de opening. Ook Har moest opgeven. Tegelijkertijd stonden de overige borden nagenoeg gelijk of iets minder. Nadat Folke remise moest accepteren in een iets mindere stelling, zag het er slecht uit voor Caissa. 1½ – 3½. Teamcaptain Peter kwam al naar Arjan en Markus toe met de mededeling dat de avond verloren was, en ze wel op remise mochten spelen. Om deze constatering kracht bij te zetten, accepteerde hij vervolgens remise: 2 – 4.

Dus toen, tegen alle gebruiken in, waren alleen bord 7 en 8 nog bezig. Markus op bord had al snel op knullige wijze een pion verloren. Echter, zijn pionstelling was veel beter en de witte stukken van zijn tegenstander stonden erg matig, in het bijzonder de witte loper. Nadat alle zware stukken werden geruild had Markus veel meer spel, dus dat zag er goed uit.

Arjan had in zijn partij de opening verprutst. Zijn tegenstander wou echter te snel aanvallen, waardoor alle stukken werden geruild. Het zwaarbevochten positionele voordeel deed Arjan vervolgens niets mee, en zwart kwam terug in het spel. Een curieuze pionzet leek vervolgens fataal. Echter, via een mooie combinatie kon Arjan zijn dame tegen twee torens ruilen. Ineens stond wit erg sterk met en kon hij met de torens de zwarte stelling binnendringen. In een combinatie zag Arjan vervolgens dat hij de dame ging winnen. Echter, de beslissende zet had hij al losgelaten, toen hij zag dat het niet kon. Na wat arbitraire commotie moest hij deze zet toch doen, om er achter te komen dat de dame alsnog werd gewonnen. Zodoende won Arjan verrassend de partij.

Naast hem buitte Markus zijn voordeel prima uit. De hele damevleugel stond vast, waardoor Markus alle ruimte kreeg op de koningsvleugel. Toen de pionstructuur daar verzwakt werd, kon hij enkele pionnen winnen, om vervolgens met zijn pionnen naar de overkant te cruisen. In tijdnood gaf de tegenstander op. Verrassend genoeg wonnen zowel Arjan en Markus dus hun partij, en zij redden ook nog de avond van Caissa. Eindstand: 4 – 4.

Een prima resultaat tegen een betere tegenstander.

AM

 

Caïssa 1 1801 VSG 1
1849 4 4
1. F. van Dorp 2093 J. Lambrechts 2003 ½ ½
2. E. Zecha 1864 E. Keijer 1892 ½ ½
3. P. de Korver 1971 S. Westra 1831 ½ ½
4. F. Keijzer 1681 B. West 1833 ½ ½
5. D. van der Plas 1802 M. de Graaf 1806 0 1
6. H. v.d. Maat 1671 M. van Heuzen 1824 0 1
7. M. Voulon 1654 G. de Hoop 1849 1 0
8. A. Mulder 1672 T. Janssen 1753 1 0

 

Comments are closed.