2005-2006

Eindstand 2005/2006:

1. Dronten (gepromoveerd) 11 31½
2. Combinatie 9 29½
3. Caïssa 9 28
4. Meppel 2 7 30
5. Heerde 7 27½
6. Lelystad 6 31
7. Pegasus (gedegradeerd) 5 24
8. Nunspeet (gedegradeerd) 1 21

Uitstekend slot van OSBO-competitie voor Caïssa 1

Op donderdag 20 april, een week later dan het tweede Caïssa-team, was de slotronde van het eerste team gepland. Dit vond plaats in Dronten. Bij Caïssa-leden stond Dronten bekend om de enige nederlaag dit seizoen (in Dronten werd het 6 – 2 voor het thuisteam) en om de ontzettend dure bar (niet de bar zelf, maar het bier). Niettemin is het wel een gezellige bar, dus naast de teamleden, waren er ook wat toeschouwers naar Dronten afgereisd. Barchick Sandra was aanwezig en ook uw reporter en Ruud kwamen later die avond ook langs om . het eerste team aanmoedigen De opstelling daarvan: Folke, opvallend genoeg met zwart op bord 1, Peter daarnaast met wit op bord 2. Vervolgens Har, Fred, Bart, Bert, Ludo en Sibbele, die inviel voor Dick.

De tegenstander bij deze slotronde was Meppel 2. Voorheen nog titelkandidaat, maar de laatste 2 ronden afgegleden naar de grote middenmoot. Meppel speelde geen rol meer in de titelstrijd. Die ging tussen Dronten en Combinatie uit Harderwijk. Desondanks was Meppel sterk vertegenwoordigd in Dronten.

Het begon niet heel goed voor de heren kanonnen. Al vlot stond Bart, zoals wel vaker dit seizoen, door lastig combinatiespel op een grote tijdsachterstand. Ludo zag een simpel vorkje over het hoofd, wat direct de nekslag was. Onthutst gaf hij op. Naast hem kwam ons Sibske iets beter uit de opening. Echter zorgde de tegenstander voor een dameruil en Sibbele kon weinig anders dan remise aannemen. Rond 10 uur stonden we dus 1 punt achter.

Toen arriveerden Ruud en ondergetekenden in het pand en dat gaf blijkbaar de spelers hoop. Toen ik voor het eerst bij het bord van Folke kwam kijken, gaf de tegenstander prompt een mat weg. Folke stond sowieso een stuk sterker. Hij had zijn dame geofferd tegen een toren en twee lichte stukken. Hij liet zien dat je helemaal geen dame nodig had om de wedstrijd naar je toe te trekken en schoof het prachtig uit. Ook op bord 4 werd al vlot de overwinning binnengehaald. Fred kon zijn favoriete spel, de Engelse of Joeogslavische aanval, perfect uitspelen. Hier is de Keizer meester in en de tegenstander zag dit met lede ogen aan. Prompt stonden we met 2½ – 1½

En de goede lijn wed door Bart voorgezet. De achterstand in tijd werd op het bord goedgemaakt. Na een kwaliteitswinst, en daarna nog een kwaliteitswinst, kwam Bart, zoals men zegt, heerlijk te staan. Na nog een foutje van de tegenstander, waardoor nog een stuk verloren ging, werd ook hier het volle punt gepakt 3½ – 1½. Een overwinning lag in het verschiet. Helaas werd Bert´s pionverlies hem in het eind fataal. Hij werd kundig van het bord gespeeld, waardoor Meppel2 toch nog een punt terugkwam.

Maar we hoefden ons geen zorgen meer te maken, met dank aan Peter. Naar eigen zeggen gaf hij zijn tegenstander een lesje in eindspeltechniek. Met andere woorden, het volle punt werd ook hier behaald. waardoor de overwinning veilig werd gesteld. Daar kom de nederlaag van Har ook niets aan veranderen. De einduitslag was 4½ – 3½ .

In de poule behaalde Dronten, de enige club die dus thuis speelde, promotie door in een rechtstreeks promotieduel van Combinatie te winnen. Pegasus, de club uit Zwolle die als enige van zowel Dronten als Combinatie gewonnen heeft, verliest in de laatste ronde van degradant Nunspeet, waardoor ook zij uit de tweede klasse vliegen! We zullen dus volgend jaar niet in Dronten komen om te schaken. Jammer, want de accommodatie is prima. Maar ook weer een opluchting, voor onze portemonnee.

Arjan Mulder


Caïssa 1 duwt Nunspeet naar de 3e klasse en bereikt zelf plaatsbehoud

De griep grijpt in alle sporten in het rond, zo ook bij het schaken. Vooraf meldde Fred zich af voor de belangrijke, zowel in sportief als emotioneel, derby tegen Nunspeet. Dus was het kanonnenteam niet geheel compleet. Ook Nunspeet was bij lange na niet op volle sterkte. Folke’s angstgegner Henk Mondria was bijvoorbeeld verhinderd. Dus, daar hoefde de kersverse koploper van onze club zich geen zorgen om te maken. De opstelling: Peter met zwart op bord 1. Daarnaast Folke, Har, die tegen onze oud-clubgenoot Henk Strating mocht spelen, Dick, Bart, Ludo, Bert en tot slot Gerrit, die de plaats van Fred inneemt.

En is Gerrit intern vaak als één van de laatste klaar, tegen Nunspeet kon hij na een half uurtje al naar de bar! Het witte paard kon in de zwarte stelling penetreren, en na een bijna-stikmatje ging de zwarte dame verloren. Onthutst gaf de tegenstander op: 1 – 0. Har besloot daarna tot zijn 5de remise dit jaar tegen Henk, en ook Peter kon weer niet winnen. Zijn reden: “Omdat ik zag dat Folke naast me een toren ging winnen, ging ik met remise akkoord.” Folke zelf zag die torenwinst niet, trouwens. Maar goed, het stond nog steeds 2 – 1

Opvallend was dat er, op de snelle winst van Gerrit na, niet veel fouten gemaakt werden. Met als gevolg dat ook Bart en Dick met remise de partij afsloten. Hier is natuurlijk niks mis mee, maar goed, de voorsprong bedroeg nog steeds slechts een punt: 3 – 2.

En dan staat het zo weer gelijk. Ludo, zelf ook Nunspeter, ging ten onder in het pionneneindspel en daarmee stond het 3 – 3, met alleen Bert en Folke nog bezig. Beide partijen stonden redelijk gelijk, maar bij beide was er aan de Caïssa-kant een ruim tijdvoordeel. En dat speelde de Nunspeters parten. De tegenstander van Bert ging ongeveer tegelijk met de tijd onderuit en zo kon de 4 – 3 worden neergezet.

Folke, die een half uur daarvoor meldde dat hij het eindspel zou winnen, verschalkte zijn tegenstander in, jawel, het eindspel. Het witte paard was vele malen sterker dan het zwarte paard en toen de tijd ook nog parten ging spelen, werd er opgegeven. 5 – 3. Daarmee werd voor Nunspeet degradatie een feit. Tegelijkertijd stelde ons team zich veilig. Promotie is niet meer mogelijk. Dat gaat tussen Combinatie en Dronten, die ook tegen elkaar mogen spelen in op de slotronde in… Dronten.

Arjan Mulder


Caïssa 1 houdt zich knap staande tegen Combinatie 1: 4 – 4!

Het is maar goed dat Caïssa 1 goede invallers heeft, want er zijn dagen dat die meer dan nodig zijn. Zo ook deze avond. De inmiddels vaste uitspelende invallers Markus, Sibbele en Arjan moesten wederom invallen. Met pijn en moeite konden de andere borden toch met de vaste waarden gevuld worden. Met dank aan Minke, die wel bij Peter wilde oppassen (op zijn kids, wel te verstaan). En dat is maar goed ook, want er wachtte ons een zware dobber: Combinatie1, Harderwijk, een promotiekandidaat. De opstelling voor deze uitwedstrijd: Folke met wit op bord 1, vervolgens komen Peter, Har, Fred, Bart, Markus, Sibbele en ondergetekende maakt op bord 8 het team compleet.

Vol goede moed werd er begonnen. Har was er snel over eens met zijn tegenstander en uit een Siciliaanse werd snel tot remise besloten. Har zelf is nog steeds niet geheel tevreden over zijn spel en het feit dat zijn eerste overwinning dit jaar nog moet komen. Ook Markus kwam spoedig daarna tot remise, hoewel er een stukwinst in had gezeten. Niet lang daarna werd ook Sibbele’s partij beëindigd met een remise. Er werd gestreden om de d-lijn door beide spelers, maar omdat er geen inval aan beide kanten mogelijk was, werd het punt gedeeld. 1½ – 1½.

Met nog 5 partijen aan de gang werd het vrezen voor de dappere Caïssa-leden. Folke stond er weliswaar goed voor en Arjan had zelfs een stuk gepakt, de anderen, te weten Peter, Fred en Bart stonden minder.

Peter had niet zijn avond. Om dameverlies te vermijden moest onze koploper een stuk geven. Vervolgens werd hij langzaam maar zeker ‘opgeruimd’. Oei, Peters tweede nederlaag deze week. Bart kon zijn fantastische resultatenreeks niet verlengen. Ook hij had zijn avond niet. Een perfect uitgevoerde BAM-opening werd uitstekend door de tegenstander beantwoord. DE één na de andere pion werd gewonnen en gedesillusioneerd gaf Bart op. Zo stond het plots 3½ – 1½. Een nederlaag zat in het verschiet.

Maar de schaakgodin Caïssa was ons goed gezind. Folke, die grieperig was en bijna niet had meegespeeld, won! In een geweigerde Morra-gambiet kwam hij beter te staan en uiteindelijk was zijn dadendrang niet te houden. Toegevoegd dat de tegenstander een bijna matchende rating had, moet gezegd worden dat dit een uitstekende prestatie is van ‘de Meiβter’.

En uw beste verslaggever wist ook te winnen. In het begin werd al snel een stuk gewonnen. Echter ‘het gaatje’ in de witte verdediging was moeilijk te vinden. Gelukkig ging de tegenstander aan de druk ten onder en kon het volle punt bij de score worden geschreven. 3½ – 3½.

Toen was alleen Fred nog bezig en zijn stelling kon eigenlijk alle kanten op. Om niet teveel druk op beiden schouders te zetten, werd tot remise besloten. Daar was iedereen eigenlijk wel tevreden over tegen een dergelijke club als Combinatie. Bovendien is degradatiegevaar geweken en kan worden uitgekeken naar de volgende wedstrijd: thuis tegen Nunspeet. De messen worden al geslepen.

Arjan Mulder


Caïssa 1 en Heerde delen de punten

Heerde, dat is een zware tegenstander voor het kanonnenteam. De nederlaag van 3 jaar geleden ligt nog wel achter in het geheugen van iedereen. Het voordeel was echter wel dat het hele team weer compleet was. Op volgorde van borden traden dus aan: Peter de Korver, Folke van Dorp, Har van de Maat, Dick van der Plas, Bart Schadenberg, Fred Keijzer, Ludo de Jong en Bert Stevens.

Na pakweg een uur spelen waren al twee wedstrijden klaar. Har kwam weer snel overeen met remise. Ook Folke was, compleet tegen zijn normale doen, snel akkoord gegaan met remise. Achteraf was onze regerend kampioen helemaal niet tevreden over zijn spel. Hij was ook vertrokken voordat de laatste partij klaar was. Ook tegen zijn doen. Maar goed, de stand was 1 – 1.

De andere spelers kregen wel de tijd om hun stelling te doordenken. Om 22:30 waren er nog steeds 6 partijen bezig. Peter had een geduchte en bekende tegenstander tegenover zich: Henk Abels. En Peter heeft het altijd moeilijk tegen deze ervaren rot. Zo ook, dit keer. Na twee onnodige blunders moest de huidige koploper in de interne competitie voor het eerst dit jaar opgeven. 1 – 2.

De stand werd gelukkig gelijk getrokken door een geweldige Bart. Onze jongste senior speelde wederom geweldig. Na bijna een uur achter in tijd te hebben gestaan werd er toch snel gewonnen. En hij was niet eens als laatste klaar. 2 – 2. Met deze stand keken we op de borden. Ludo en Dick stonden goed. Bert en Fred gelijk. Dat zag er goed uit!

Zoals verwacht won Dick. In het begin had hij nog wel een tijdsachterstand door zijn verlate komst. Maar die was snel weer weg en Dick trok gedegen aan het langste eind. Ludo daarentegen kon geen munt uit zijn goede stelling slaan. Hij onderschatte de vrije dame van de tegenstander (“onderschat nooit vrije dames, Ludo!”) en hij moest genoegen nemen met remise. De speler verontschuldigde zich later voor de gemiste kans.

Met een 3½ – 2½ als tussenstand leek het goed te gaan. Fred stond een pion voor en Bert stond nog steeds gelijk. Toch, door een tijdsachterstand kwamen beide spelers onder druk te staan en Bert was helaas niet tegen de druk bestand en moest het punt aan Heerde geven. Met een gelijk stand werd in de partij van Fred snel tot remise besloten, waardoor Caïssa 1 en Heerde de punten deelden: 4 – 4. Daardoor blijven ze gelijk staan in de stand en is voor beide teams het degradatiegevaar zo goed als geweken.


Birthday Boy Bart sleept Caïssa voorbij Pegasus

Afgelopen dinsdag stond de derde OSBO-wedstrijd van het jaar op het programma. Hiervoor moesten de 8 dappere strijders: Folke van Dorp, Peter de Korver, Har van de Maat, Fred Keijzer, Bart Schadenberg, Markus Voulon, Sibbele Bonthuis en ondergetekende op bezoek bij Pegasus in Zwolle. De historie leert ons dat het al een tijd geleden is dat Caissa heeft gewonnen in Zwolle, desondanks begonnen we vol goede moed.

Na een half uur stonden er acht mooie stellingen op het bord. Bij Markus (zwart) en Arjan (ook zwart) kregen een merkwaardige opening voor hun kiezen: f4 Pf3. Een duidelijke symptoom van de speelwijze van Pegasus. Soms een beetje gek.

Na ongeveer twee uur spelen waren er twee wedstrijden afgelopen. Sibbele (bord 7) leek een toren te verliezen, maar zijn tegenstander zag dit niet. Na wat geruild te hebben besloten ze tot remise. Ook de partij van Peter (zwart, bord 2) werd zonder noemenswaardigheden remise,       1 – 1

Intussen was er bij bord 8, mijn bord, een leuke stelling. Na een enthousiaste poging de koningsvleugel open te breken moest een pion geofferd worden. Echter, de stelling was compleet remise. De tegenstander wou niet toegeven en speelde door. En hij kreeg gelijk aan zijn zijde. Bij een ruil van een paar pionnen zag ik een penning van de toren over het hoofd. Zonder enkele compensatie was ik kansloos. 2 – 1.

De stand werd gelukkig weer gelijkgetrokken door Fred. Zittend aan bord 4 (zwart) kwamen de spelers in een krankzinnige stelling terecht. Ineens kon Fred zijn toren op de achterste lijn van de tegenstander zetten, waar ongeveer alle stukken nog stonden. Onvermijdelijk stukverlies en de ‘pegazuster’ gaf op. 2 – 2.

Met nog vier partijen aan de gang werd er door de uitgeschaakten wat overlegd. Misschien kon men met Pegasus overeenkomen met een     4 – 4 eindstand. Folke en Har stonden gelijk. Bart en Markus ietsje beter. Echter laatstgenoemden stonden achter in tijd en daarom weigerde Pegasus het voorstel. Har kwam overeen met remise. Markus kon echter geen gebruik maken van zijn lichte voordeel. In de tijdnoodfase ging hij ten onder. Ineens stond het 3½ – 2½ voor de Zwollenaren. Bart had nog maar een paar minuten en Folke stond akelig gelijk.

Toch liet onze clubkampioen zien waarom hij drievoudig kampioen is. Door een sterk paard zou de tegenstander een pion verliezen. Dit liet hij niet gebeuren en hij gaf op. 3½ – 3½ .

En Bart? De jarige job kon remise aannemen maar hij wou winnen! En dat lukte! Doordat de tegenstander zelf te lang begon na te denken en pardoes zijn vlag zag vallen. 3½ – 4½!!! De eerste overwinning van het seizoen was binnen.

Met de feestvreugde in de ogen verlieten de schakers Zwolle en lieten de Pegazusters verbouwereerd achter. Caïssa doet goed mee in de poule en alles is nog mogelijk!


Caïssa1 blijft overeind tegen Lelystad 1

Op volle sterkte trad het kanonnenteam van Caïssa aan tegen Lelystad. Al voor de wedstrijden goed en wel waren begonnen, was Bert, spelend op bord 8 al klaar. De zwartspelende tegenstander verslikte zich in een combinatie en de zwarte dame, evenals de partij ging verloren. Niet lang daarna speelde Ludo de Jong, met wit op bord 7, remise. Ludo had een aardige aanval, maar echt veel druk was er niet. Na wat afruilen werd er tot remise besloten en stond Caïssa 1 met 1½-½ voor. De stand werd echter gelijk getrokken op bord 3. Har van de Maat maakte een zeldzame blunder en zag een simpele paard-vork over het hoofd. Ook hier ging de dame en daarmee de partij verloren.

Lange tijd bleef het 1½ – 1½ staan. Peter de Korver op bord 1 en Folke van Dorp op bord 2 stonden respectievelijk een tikje voor en een tikje achter. Dick van der Plas op bord 3 stond minder, hetzelfde gold voor Fred Keijzer op bord 5, terwijl Bart Schadenberg riant stond op bord 6. Met wit spelend had hij zijn tegenstander compleet vast gespeeld en het was eigenlijk wachten op de beslissende fout, maar die kwam maar niet.

Intussen waren de partijen op bord 1 en bord 2 in remise geëindigd. Folke had met wit de hele partij een lichte achterstand en het kwam uiteindelijk uit op een eindspel. Hierbij stond alles gelijk en daarom een duidelijke remise en de regerend kampioen was niet ontevreden over zijn partij. Ook Peter was te spreken over zijn resultaat. Ondanks een moeilijke opening van zijn kant, kon Peter alles goed dichthouden. 2½ – 2½.

Uiteindelijk werd het ook remise op bord 5. Fred had een achterstand en met een witte pion op h7 had zijn tegenstander een mooie stelling. Er dreigde van alles en Fred kon niet anders dan het halve punt redden door zijn tegenstander eeuwig schaak te zetten. 3 – 3. Niet lang daarna capituleerde Dick. Na een verkeerde ruil in het middenspel was zijn stelling niet bestand tegen het sterke zwarte loperpaar. Zo werd het 3 – 4.

Alle ogen waren nu gericht op Bart. Hij moest winnen om de stand gelijk te trekken. Gelukkig stond hij uitstekend. Echter had iedereen al verwacht dat Bart inmiddels gewonnen had. De doodsteek bleef nog steeds uit. Toen deen Bart een paar, zacht gezegd, ongelukkige zetten. De zwartspeler kwam ineens beter in de stelling en even leek het dat Bart zou verliezen. Vrouwe fortuna was echter aangeschoven, ook de tegenstander begon te ‘blunderen’. Hij had veel van zijn tijd gevergd en dat speelde parten. Luchtig schoof Bart door, wetende dat de tegenstander bij elke zet minder tijd had. Uiteindelijk viel de vlag en was de overwinning binnen. 4 – 4

Het eerste punt in de tweede klasse is binnen! Maar er zullen er absoluut meer komen. Lelystad mag beschouwd worden als een sterke tegenstander en met deze 4 – 4 heeft het kanonnenteam de vorm laten zien. Op naar de volgende wedstrijd.

Arjan Mulder


Schaakteams Caissa 1 en 2 onderuit in OSBO-competitie

Deze week begon de regionale schaakcompetitie en beide teams van Caissa Elburg hadden een uitwedstrijd en door de herfstvakantie traden de teams enigszins verzwakt aan.

Caissa 1 kon het in de tweedeklasse niet bolwerken in en tegen Dronten, het werd 6-2 voor het polderteam, die aan bord 1 Ilona Bos hadden zitten, voormalig Nederlands kampioene bij de dames. Zij won in een boeiend en spannend spektakelstuk van onze kampioen Folke van Dorp, maar ze was diep onder de indruk van deze man! De andere partijen waren al klaar en vele spelers volgden het tijdnoodduel tussen de twee toppers.

Har van der Maat, Ruud Aldenzee, Bart Schadenberg en Arjan Mulder haalden remises uit het vuur, maar net als Folke verloren Sibbele Bonthuis, Markus Voulon en Fred Keijzer hun partijen, maar dat wel na een avond met mooi schaak!

Dronten was een maatje te groot. De ploeg liet de avond dan ook niet bederven en na een gezellige avond schaak keerde men huiswaarts.

Comments are closed.