Ronde 1

Goed begin Caïssa 2

Vanavond de eerste wedstrijd in de externe competitie. Een thuiswedstrijd in zaal 1 van ’t Huiken, waar Willem voor een gezellige opstelling van de tafels had gezorgd en het een drukte van belang was. Caïssa speelde voor het eerst in haar geschiedenis met drie teams. Het 1e, het 2e en een jeugdteam. Dit verslag gaat over ons team, het tweede. Willem speelde met wit tegen de heer Jonkers. Het leek wel een rapid-wedstrijd, zo snel ging het. Na een afruilactie kreeg Willem het voor elkaar om een dubbele toren te vormen op de open g-lijn, rechtstreeks gericht op de zwarte koning, die af en toe wanhopig riep naar zijn verdedigers, maar de paar verdedigers die er nog waren konden niet op tijd ter plaatse zijn. Toen de voorste toren binnenviel op g7 was het snel bekeken. Het eerste punt was binnen.

Jan was ondertussen in alle rust aan het schaken op het eerste bord tegen de heer Van Enk. Op het bord ging het een stuk minder rustig aan toe. Niet al te lang na Willems overwinning gooide Van Enk de handdoek in de ring met de bekende doch altijd plezierig klinkende woorden “Ik geef het op”. Jan had daarmee volgens verwachting het punt binnengesleept en bracht de stand op 2-0. Dat ging lekker zo.

Hoewel er al twee partijen afgelopen waren, was de stelling van Jacob nog maar net in het middenspel belandt. Behoedzaam geschuif met pionnen werd na enige tijd bruut verstoord door een pionnenopmars h5 van Jacobs tegenstander, die zwart had. Al snel volgde h4 en zelfs h3, waarbij ook nog een dame en een paard werden ingezet voor de aanval op de steeds benauwder kijkende koning. Met een venijnige aftrekaanval, een zwart paard dat schaak kon geven en daarmee de zwarte dame vrij baan gaf de witte dame te slaan, was het afgelopen. Jacob zag de combinatie ook en gaf meteen op. Jammer, volgende keer beter.

2-1 was de stand dus en we konden nog gelijk eindigen, maar Tammo stond ruim voor in de laatste partij die nog gaande was. Hij speelde met zwart de Siciliaan, bouwde zijn stelling degelijk op en na een pionnenopmars in het centrum maakte zijn tegenstander Sjef Van de Nes een misrekening, waardoor een van diens lichte stukken verloren ging. Sjef besloot dan maar alles op de aanval te gooien en het zag er even dreigend uit voor zwart, maar de witte toren kwam in het nauw en moest wel geofferd worden, zonder veel resultaat. Dat maakte de achterstand te groot en na enkele zetten gaf wit op. Drie tegen één. We hadden gewonnen.

TK

Caïssa 2 1536 Denk en Zet O&O 4
1390 3 1
1. J. Zwartjes 1676 W. van Enk 1489 1 0
2. W. van der Hulst 1573 W. Jonkers 1484 1 0
3. T. Kamminga 1524 S. van der Nes 1414 1 0
4. J. Kroese 1372 P. Andriciuc 1173 0 1

 

Caïssa 2 Denk en Zet O&O 4 3 1
Schaakmaat 5j De Combinatie 2
Het Zwarte Water 2 Meppel 5 3 1
ZZS! 2 vrij

 

Comments are closed.