Ronde 2

Slordig verlies Caïssa 2 tegen ZZS! 2 ondanks winst Gerrit

Het was even zoeken in Zwolle-Zuid, maar uiteindelijk bereikten we het clubgebouw aan een straatje met de naam Gelijkheid. In dezelfde wijk kwamen we in onze zoektocht ook nog Vrijheid en Broederschap tegen, dus de toon was gezet. We kregen een apart zaaltje toebedeeld met vier tafels voor vier partijen. Veel ruimte, geen storende factoren. Gevreesd moest worden dat we bij een nederlaag niets de schuld konden geven dan onszelf.

De eerste nederlaag moesten we incasseren op bord 4 waar Jacob speelde tegen de heer De Jong. Jacobs zwarte koning, die op de damevleugel achter de stoottroepen stond, werd in de flank aangevallen langs de koningsvleugel met open lijnen voor de witte toren. Normaliter weet Jacob het spel goed gesloten te houden, maar dat was dit keer niet gelukt. Uiteindelijk liep een kwaliteitsachterstand op tot een volle toren en was er geen redden meer aan. Helaas. Eén nul achter.

Op bord 1 stond Tammo met wit goed tegen de heer Broeksma. Beide spelers hadden twee torens en een dame en een reeks pionnen, maar wit had ze centraal opgesteld en zwart niet, dus wit stond beter. Na bord 3 en 4 bekeken te hebben, bood Tammo remise aan, wat veel te snel naar zijn zin werd aangenomen en na een kritische beschouwing van de stelling bleek hij beter doorgespeeld te kunnen hebben. Wel een half punt binnen, maar dat had beter gekund.

Kort daarop liet Willem zien dat het de laatste tijd echt niet lekker loopt bij hem. Het drama dat zich afspeelde kan alleen maar begrepen worden door schakers die weleens een blunder hebben begaan, oftewel door alle schakers. Het kwam allemaal neer op de grote vraag, hoe sla je een pion. Pak je de pion en zet je je stuk ervoor in de plaats of pak je je stuk stevig vast en hak je met het stuk de pion van het bord. Willem koos voor de eerste manier. Voor zijn witte loper had hij een mooi g-pionnetje op het oog, dat de schone taak had te helpen bij de verdediging van de zwarte koning. Dus Willem pakt de pion, wil zijn loper pakken om op de plek van de pion te zetten, maar ziet dan tot zijn afgrijzen dat hij niet de g-pion, maar de h-pion heeft gepakt. De door de g-pion gedekte h-pion wel te verstaan. En díe pion kon alleen genomen worden met de dame… Kan het erger? Nauwelijks beste lezer. Dit leidde tot direct dameverlies. Wij voelden met WIllem mee en konden alleen maar bewondering hebben voor het feit dat hij stug doorspeelde in de hoop dat zijn tegenstander ook nog een foutje zou maken en er waren inderdaad nog een paar minieme kansjes op een combinatie, maar goed, een dame achter is teveel. Toen het echt te bar werd, gaf hij terecht op. Dus er waren inmiddels twee en een halve punt naar de tegenstander gegaan, waardoor we als team al verloren hadden.

Gerrit was nog bezig en was goed bezig. Materieel wist hij groot voordeel te behalen, maar de uiteindelijke afrekening ging moeizaam omdat de witte koning zich met hulp van een loper verschanste achter zijn pionnen. En de tijd tikte door… Nog minder dan 5 minuten. Uiteindelijk besloot Gerrit nog maar een pion te laten promoveren wat nog meer materiaal opleverde. Dat hielp. Maar het bleef zenuwslopend. Nog 2 minuten. Uiteindelijk ging de witte koning schoorvoetend mat in de hoek van het bord.

Toch nog anderhalve punt binnen gesleept. Dat klinkt toch beter dan een half. Maar we hadden eigenlijk toch wel moeten winnen.

TK

ZZS! 2 1363 Caïssa 2
1505
1. R. Broeksma 1607 T. Kamminga 1524 ½ ½
2. R. Scholma 1368 G. Kroneman 1550 0 1
3. H. Hoogerduijn 1163 W. van der Hulst 1573 1 0
4. P. de Jong 1313 J. Kroese 1372 1 0

 

ZZS! 2 Caïssa 2
Denk en Zet O&O 4 Het Zwarte Water 2
Meppel 5 Schaakmaat 5j
De Combinatie 2 vrij

 

Comments are closed.