Ronde 7

Historische promotie Caïssa na fraaie overwinning op concurrent Meppel 2 (3 – 5)

Het moment suprême was aangebroken. Caïssa had het hele jaar toegeleefd naar deze betreffende 23ste april. De spelers hebben hun werk naar behoren gedaan, precies wat was voorspeld voor het seizoen. Na 6 speelrondes stond Caïssa bovenaan, met alleen een puntverlies tegen De Combinatie (4 – 4). In de prestaties is duidelijk een opwaartse lijn te zien. Waren de overwinningen in het begin van het seizoen, ondanks de ruime scores, toch enigszins geflatteerd, tegen Pallas2 (3½ – 4½) en Zwolle Zuid Schaakt! (5 – 3) werd prima spel laten zien. Vooral de overwinning tegen Zwolle was belangrijk, want het betekende de uitschakeling van een naaste opponent.

Vanaf diezelfde overwinning was het een maandje wachten tot de laatste wedstrijd. Voor het eerst had Caïssa een reële kans op promotie naar de 1ste klasse. De missie zou echter loodzwaar zijn in de slotronde, want de laatste opponent was Meppel 2, die tweede staat in de poule. Caïssa had aan gelijkspel genoeg om het kampioenschap te pakken, maar er mocht in geen geval worden verloren. De wedstrijd der wedstrijden stond dus voor de deur.

Tevens werd in de aanloop naar de wedstrijd uitvoerig gediscussieerd over de opstelling. Caïssa miste sowieso Fred, die door een oogoperatie onmogelijk kon spelen. Niettemin werd in supersub Markus (doch ingeschreven als speler aan het begin van het jaar) een prima vervanger gevonden. Na lang bakkeleien, waarin Willem, Bart, Markus, Marc en Arjan allemaal een ander idee hadden, werd toch besloten een redelijk normale opstelling te maken. Te meer omdat Caïssa als koploper eigenlijk niet moest reageren, door met een tactische opstelling te komen. Ze zijn het hele jaar al sterk in de opstelling, waarbij de spelers ingedeeld worden aan de hand van hun rating. Ook werd Dick, die niet veel heeft gespeeld dit seizoen, toch opgesteld en mocht het geheime wapen  Marc toekijken. Tot zijn vreugde, trouwens.

Want de wedstrijd Meppel 2 – Caïssa was vanavond niet de enige wedstrijd. Alle teams van klasse 2a waren naar Elburg afgereisd om de slotronde gezamenlijk te spelen. Hierbij was het nog een beetje spannend aan de onderkant van de poule, waar Pallas 2, Pegasus en Briesend Paard moesten uitmaken wie er nog een jaartje in de tweede klasse mocht blijven. Pallas 2 had daarbij de beste papieren, en mocht spelen tegen het Briesend Paard, Pegasus nam het op tegen subtopper Heerde. De berichtgeving kan hierover kort zijn. Briesend Paard haalde het niet tegen Pallas 2 en verloor met 5½ – 2½. Pegasus won wel netjes van Heerde, maar door de  overwinning van Pallas 2 degradeerde zij ook naar de 2de klasse. Er werd nog één andere wedstrijd gespeeld. Zwolle Zuid Schaakt! speelde gelijk tegen De Combinatie.

Terug naar de apotheose van alle wedstrijden: Meppel 2 – Caïssa. De opstelling was: Folke met wit op bord 1. Daarnaast Peter, Espen en Har. De borden 5 tot en met 8 werden bespeeld door opeenvolgend Bart, Dick, Auke-Jon en Markus. Meppel 2 had ook een opstelling die er niet om loog. Met een gemiddelde rating van ruim boven de 1800. Tevens was Sibbele Bonthuis, (ere)lid van zowel Meppel als Caïssa aanwezig als scheidsrechter.

Na een kort welkomstwoord werd eindelijk aangevangen, en duidelijk werd gelijk dat de wedstrijden onder aardige spanning stonden. Beide teams wilden natuurlijk graag promoveren, maar waarschijnlijk was er maar ruimte voor 1, aangezien de kans op versterkte promotie nihil was. Op de eerste 3 borden werd passief met d4 geopend, en Folke probeerde uiteraard zijn Zukertort. Har kreeg Frans op het bord, Dick en AJ een soort Engels, Markus een Siciliaan en Bart opende toch weer met zijn Bird.

Na pakweg een uur spelen leek het al bij Dick en Har niet heel goed te gaan. Als gesproken mag worden van ‘ingecalculeerde nederlagen’, behoorden deze twee spelers toch hierbij, met alle respect. Als verder gekeken werd, stond Folke redelijk goed, net als AJ. Het duurde een uur langer voordat de eerste uitslag bekend was, en helaas betekende dit een nederlaag. Har dacht dat hij uit de malaise kon komen door een afruil, maar via een combinatie verloor hij nog een stuk. De opgave was onmiddellijk. Geen schande, want Har’s tegenstander is uiteindelijk te topscorer van de klasse geworden met maarliefst 6½ uit 7.

Er werd verder gespeeld en de spanning steeg naarmate de avond vorderde. Het werd duidelijk dat zowel Meppel 2 als Caïssa tot het bot ging om promotie te verzekeren. Vooral bij Bart was dit duidelijk te zien. Totaal afgezonderd van de rest van de wedstrijd, en eigenlik de hele wereld,  zette hij in de hoek zijn zetten, alleen weglopend voor een sanitaire stop of een verversing van het drinkbare.  Totaal geconcentreerd, en prachtig om te zien.Tot dan toe stond hij ietsje voor, echter begon hij aan een aanval die wellicht de doorbraak kon betekenen.  En Caïssa had de punten hard nodig. 

De overige 7 wedstrijden werden stuk voor stuk zenuwslopend. Met nog een uur te gaan was nergens een duidelijk tijdsverschil, alleen op het bord van Peter.Zijn tegenstander stond in tijdnood en offreerde remise. Na overleg met de teamcaptain werd dit afgeslagen. Ook de tegenstander van Espen bood op dit moment remise aan, maar ook hier werd geadviseerd door te spelen. Het zag er namelijk niet goed uit voor Caïssa. Markus en Dick stonden niet heel goed en alleen bij Folke en Peter was een betere stelling te zien.

Caïssa ging nog dieper door het stof toen Markus zijn wedstrijd verloor. De partij leek op een gegeven moment in zijn voordeel, maar na een ruil van zijn sterke paard, kon hij niet voorkomen dat zijn pionnen weerloos werden aangevallen. 2 – 0 achter dus. Het zal toch niet waar zijn? Gelukkig kwam er een verrassing uit de lucht vallen. Dick, die de hele wedstrijd minder stond, wint toch door een fout stukoffer van zijn tegenstander. Niet lang daarna wint ook Peter, verrassend genoeg voor de vierde keer dit seizoen, nadat zijn tegenstander door zijn tijd ging. 2 – 2 dus en nog een half uur te spelen. Opeens zag het er goed voor Caïssa. Folke stond goed, Espen nagenoeg gelijk en Bart had na zijn aanval toch niet helemaal het initiatief. AJ stond qua tijd en qua stelling minder en zijn verlies was min of meer een kwestie van tijd.

Zoals gezegd won Folke. Na een eerdere voordeel van drie pionnen, kon zijn tegenstander toch sterk terugkomen en twee pionnen terugwinnen. Echter met een toreneindspel, waarin Folke ook één pion overhad, bleek eens te meer dat de zevenvoudig clubkampioen terecht op bord 1 zit. De pion kon ongevreesd doorlopen en de partij was gewonnen. Caïssa stond voor met 2 – 3

Nog één puntje te gaan, en eigenlijk kon het niet fout gaan. De teamcaptain stond al te seinen over twee remises, echter werd dit door zowel Espen als Bart over het hoofd gezien. En terecht, want hoewel hij nog maar enkele minuten op zijn klok had, is het Bart, Voorzitter Bart, die de droom werkelijkheid maakt. Met een onbetwiste combinatie zorgt hij voor de downfall van zijn tegenstander, die tot dan toe een 100% score had, en tegelijk voor de downfall van Meppel. Een absoluut geweldige winst van Bart, geplaagd door zijn vorm, maar hier een perfect antwoord geeft. Toen Auke-Jon zag dat de overwinning, of in ieder geval de promotie
veilig was gesteld, gaf hij snel op. Ontevredenheid, ondanks de komende teamoverwinning. Logisch, want wederom stond hij een stuk beter dan zijn tegenstander, maar moest hij zelf uiteindelijk opgeven.

En ja, een teamoverwinning wordt het! Espen had, na een prima overwinning in de eerste wedstrijd tegen Heerde, gekwakkeld in de rest van het seizoen. Echter maakt hij dit compleet goed door een prima overwinning, die hij haalt in een eindspel, waar zijn paarden desastreus kunnen huishouden in de zwarte pionnenstelling. Eindstand: 3 – 5

Prachtig was om te zien dat de heren Caïssa de eerste 10 minuten rondliepen met een kleine glimlach, alsof de promotie nog niet helemaal doorgedrongen was. Naarmate de nacht echter vorderde en de bierconsumptie toenam, werd de uitstekende overwinning uitbundig gevierd door de spelers en de aanhang.

Tja, wat moet er nog gezegd worden? Een uitgebreide review over het jaar volgt nog. Tot zover kan gezegd worden dat de hele club uitermate trots mag zijn op wat zij hebben gepresteerd. In de roes van de overwinning kan het seizoen nu worden afgesloten, en eigenlijk mag al voorbereid worden op het volgend seizoen, als de wedstrijden stuk voor stuk pittiger worden. Caïssa is klaar voor een nieuwe uitdaging!~

AM

Ronde 7
Heerde Pegasus  3  5
Meppel 2 Caïssa  3  5
Zwolle Zuid Schaakt! De Combinatie  4  4
Pallas 2 Briesend Paard  5½  2½

Eindstand 2e klasse A

1. Caïssa 13 36
2. Zwolle Zuid Schaakt! 10 30
3. Meppel 2 9 33½
4. De Combinatie 6 28
5. Pallas 2 6 27½
6. Heerde 6 25½
7. Pegasus 2 25
8. Briesend Paard 2 18½

 

Meppel 2 1835 Caïssa 1817 3 5
1. Roelof Jan de Wolde 1915 Folke van Dorp 1999 0 1
2. Stefan Spekreijse 1899 Peter de Korver 1926 0 1
3. Andre Klomp 1833 Espen Zecha 1918 0 1
4. Kees Hoogendijk 1837 Har v/d Maat 1744 1 0
5. Bas van der Zwaag 1779 Bart Schadenberg 1732 0 1
6. Boen Tan 1808 Dick van der Plas 1771 0 1
7. Marco Spoelder 1854 Auke Jon v/d Velde 1 0
8. Willem Wijnstok 1758 M. Voulon 1629 1 0

 

Caïssa 1 2 3 4 5 6 7  Ap Bp KNSB TPR  W-We
1. Folke van Dorp ½ 1 ½ 1 1 ½ 1 7 1999 2108 +0,9
2. Espen Zecha 1 ½ ½ 0 0 ½ 1 7 1918 1795 -1,1
3. Peter de Korver ½ 1 1 0 1 ½ 1 7 5 1926 1964 +0,4
4. Bart Schadenberg 1 ½ 1 ½ 0 1 1 7 5 1732 1840 +1,1
5. Har v/d Maat 1 1 0 0 ½ ½ 0 7 3 1744 1646 -1,0
6. Fred Keijzer ½ 0 1 1 1 5 1694 1762 +0,5
7. Dick van der Plas 1 ½ 1 3 1771 1926 +0,6
8. Markus Voulon 1 1 ½ 1 0 5 1629 1775 +0,5
9. Marc Land 1 1 1 1602 1856 +0,7
10. Auke Jon van der Velde ½ 1 1 0 0 5 1703
11. Arjan Mulder ½ ½ 2 1 1552 1608 +0,1

Comments are closed.