Ronde 1

Caïssa gaat nipt onderuit

Vooraf aan dit duel gingen er een tijdje stemmen op, dat er 1 speler misschien tegelijk voor het tweede team uit zou komen. Echter, dit bleek al gauw teruggetrokken te worden, waardoor ons tweede team met een man minder ging spelen. Hierdoor was ons eerste team vrijwel op volle sterkte naar Ermelo afgereisd. VSG 1 heeft ook een vergelijkbaar sterk team, dus het zou wel eens spannend duel kunnen gaan worden.

Inderdaad, de spanning was groot, vanwege dat er het eerste uur eigenlijk niemand het de andere speler makkelijk gemaakt had en een voorsprong gegund had. Iedereen bleef ongeveer gelijk staan hoewel Fred en Folke wat druk op hun stelling kregen.

Marc was de eerste die wat aan het puntloze duel wilde doen, hij bood remise aan. Echter, zijn tegenstander sloeg het af en ging wat in de aanval in de hoop een pion blijvend voor te komen staan. Toch ging dit net niet en Marc werd nu zelf remise aangeboden wat hij uiteindelijk aannam.

Op de overige borden was nu ook van alles aan de hand. Bart kwam een kwaliteit voor te staan door een mooie paardvork, maar ging richting acute tijdnood. Auke-Jon kreeg een mooie aanval richting zijn tegenstander, maar kon er nog niet doorkomen. Espen had mooi open spel en leek richting promotie te gaan met zijn pion.

Alleen Peter en Tom stonden nog steeds relatief gelijk aan materiaal en posities. Fred stond daarentegen wat minder door de enorme druk op zijn stelling, maar qua materiaal bleef Fred nog steeds staande.

Toen kwamen snel een aantal resultaten binnen. Tom haalde een remise binnen, want meer was er niet uit te halen. Bart verspeelde in tijdnood zijn stelling en liet de vijandelijke dame binnenkomen. Hierdoor moest hij veel hout prijsgeven en dat deed hij niet. Daardoor ging hij langzaam richting mat en van ellende ging hij maar door zijn tijd. Hierdoor stond Caïssa 1-2 achter. Kort daarna ging Espen door een fout zijn punt weggeven en werd het 1-3. Het ging niet zo goed!

Fred kwam in een eindspel terecht met beiden nog een toren en 3 pionnen, maar zijn tegenstander was vastbesloten om de partij te gaan winnen. Auke-Jon kwam niet door de stelling heen, maar kwam richting een eindespel waarin hij een fout maakte en een pion verloor. Echter ging het steeds meer houtoffers worden en moest hij opgeven. Folke kwam gelukkig steeds wat beter te staan en Peter was ook in de stelling van zijn tegenstander aan het zoeken naar de winst.

Toen kwam het beslissende punt binnen via Fred. Hij kwam 2 pionnen achter te staan en zou gaan verliezen. Gelukkig raakte zijn tegenstander de koning aan en moest deze gedwongen naar een veld zetten, waardoor Fred een pion terug kon winnen en ook de torens ruilen. Daarna stond de koning van Fred zo, dat de tegenstander nooit zou kunnen promoveren en werd dit de voor Caïssa verliezende remise en stond het 1,5-4,5.

Peter had ondertussen een pion winst kunnen vinden en kon daarmee de vijandelijke stelling open breken. Zijn tegenstander had daar geen zin in en gaf op. Folke was als laatste nog bezig en was druk met een offensief bezig. Daarbij zagen beiden een eeuwig schaak tegen Folke over het hoofd en Folke ging aanvallend snel verder en besliste de partij.

Caïssa heeft waardig gevochten en jammerlijk nipt met 3,5-4,5 verloren. Het was geen kansloze situatie, maar we hebben toch teveel laten liggen. We zullen wel punten moeten pakken binnenkort, anders is het verblijven in deze klasse van korte duur. We moeten laten zien, dat we in deze klasse thuis horen.

BS

VSG 1846 Caïssa 1874
1. D.R. Boterenbrood 1913 F. van Dorp 2110 0 1
2. J. Lambrechts 1987 T. Caljé 1990 ½ ½
3. C. Petersen 1793 P. de Korver 1965 0 1
4. E.P. Keijer 1846 E. Zecha 1896 1 0
5. G.J. de Hoop 1847 B. Schadenberg 1854 1 0
6. T.M.V. Janssen 1838 M. Land 1730 ½ ½
7. M. van Heuzen 1778 A.J. van der Velde 1736 1 0
8. S. Westra 1766 F. Keijzer 1708 ½ ½

 

Ronde 1
Zutphen De Cirkel 6 2
VSG Caïssa
Meppel 2 Schaakstad 4 4 4
ZSG De Toren Arnhem 4 j


Stand 1e klasse A Seizoen 2012/2013
1. Zutphen 1 2 6
2. ZSG 1 2
3. VSG 1 2
4. Meppel 2 1 1 4
5. Schaakstad 4 1 1 4
6. Caïssa 1 1 0
7. De Toren Arnhem 4 j 1 0
8. De Cirkel 1 0 2

Comments are closed.