Ronde 2

Reserves redden eer Caissa

Na het nette gelijkspel tegen VSG Ermelo was Pallas 2 (Deventer) de volgende tegenstander van Caissa. Een hele lastige avond lag in het verschiet, te meer omdat de spelers op bord 1 en 2, Folke en Espen, niet van de partij waren. De gemiddelde rating van het team zakte flink, met alle respect voor de invallers: Tammo en Jan, die beiden de tocht naar Deventer wel wilden ondernemen. Logischerwijs schoof iedereen 2 borden op, dus zat Peter op bord 1, met Fred naast hem. Vervolgens zetelden de overige basisspelers: Dick, Har, Markus en Arjan.

Voor Tammo is het de eerste keer dat hij in de 1ste klasse meespeelt. Met wit op bord 7 kon hij zijn favoriet opening op het bord krijgen. Het werd echter wel erg druk voor hem op de koningsvleugel, waar al zijn stukken opgepropt stonden. Naast hem had Jan als snel, door een dameruil, een ietwat ongemakkelijke pionstelling met een geïsoleerde dubbelpion op de b-lijn. Dit leek ongunstig. Arjan daar weer naast kreeg een nogal verrassende opening tegen zich. In de analyse zei zijn opponent dat deze opening geen naam heeft. Hoe dan ook, er moest snel verdedigd worden. Markus had het veel lastiger, omdat hij dommig de pion op f2 weggaf in een simpele, overbekende combinatie.

Bij Har ging het slecht. Een spectaculair loperoffer op h7 kon niet gepareerd worden, en het kostte hem veel hout. De partij moest opgegeven worden. Na deze nederlaag zag het er slecht uit voor Caissa. Dick en Fred stonden matig, Peter nagenoeg gelijk.

Niet lang daarna gaf Jan het team weer hoop. Ondanks zijn lelijke pionstelling profiteerde hij optimaal van de ontstane ruimte. Voordat de torens afgeruild werden, won hij enkele pionnen. Niet lang daarna gaf zijn tegenstander op, waardoor de stand weer gelijkgetrokken werd. Helaas verslikte Peter zich toen in een ietwat enthousiaste aanval. Fred verloor ook, dus stond het ineens 3 – 1. Ondanks de twee nederlagen was er nog kans op een gelijkspelletje. Markus had, ondanks zijn verwoeste stelling een wanhopige aanval opgezet met 2 paarden en de dame. Arjan stond nog steeds gelijk en Tammo won een pion, toen zijn opponent een verkeerde zet deed. Dit resulteerde in een flinke aanval, waarbij Tammo een dame kon winnen tegen twee stukken.

Markus behield remise. Een zettenherhaling was het hoogst haalbare. Dick leek ineens wat beter te staan, dus was de kans om niet puntloos huiswaarts te keren nog steeds aanwezig! Arjan bood daarom remise aan, maar die werd afgeslagen. In de tijdnoodfase kon hij zijn pionstelling flink verbeteren. Echter met nog een minuut op de klok deed hij een verkeerde paardzet, waardoor het ineens afgelopen was.

Tegelijkertijd verloor ook Dick. De twee vooruitstaande pionnen leken de partij te beslissen in zijn voordeel. Echter zijn zwakke koningsstelling deed hem de das om. Na deze twee nederlagen was de wedstrijd al beslist. Pallas 2 had gewonnen. Dat doet niets af aan de overwinning van Tammo, die de partij heel netjes naar zich toe trok, en daarmee zijn debuut in de 1ste klasse met een overwinning afsloot.

Chapeau voor de twee invallers! Aan hen lag het vanavond niet. Ondanks de nederlaag was het team niet helemaal ontevreden, want het was geenszins een walk-over voor de heren uit Deventer. Echter, voor de mensen met reeds 2 nederlagen: tijd om dit om te zetten in klinkende resultaten! Misschien volgende ronde, tegen Urk.
Eindstand Pallas 2 – Caissa 5½ – 2½

AM

Pallas 2
1838 Caïssa 1
1710
1. R. Biesterbos 1987 P. de Korver 1971 1 0
2. R. de Roos 1968 F. Keijzer 1681 1 0
3. J. Bosch v Rosenthal 2033 D. van der Plas 1802 1 0
4. C. Rindertsma 1847 H. van der Maat 1671 1 0
5. G. Burgers 1732 M. Voulon 1654 ½ ½
6. B. Bloemsma 1777 A. Mulder 1672 1 0
7. W. Wubs 1674 T. Kamminga 1539 0 1
8. J. Claessens 1688 J. Zwartjes 1692 0 1

Comments are closed.