Ronde 6

Tam Caïssa 2 wint niet van Schaakstad 6

Na de goede reeks van afgelopen maanden (2 winst, 1 gelijk) staat Caïssa 2 prima in balans. Er hoeft eigenlijk nergens meer voor gespeeld te worden. Degradatie is ontlopen, promotie is onmogelijk en dus is behoud in de derde klasse een feit. Het doel is gehaald, zodat Caïssa 2 volgend jaar (met gewijzigde opstelling?) weer een competitief seizoen kan verwachten.

Rest is om het seizoen stijlvol af te sluiten. In maart, binnen enkele weken, zullen de twee laatste ronden gespeeld worden. Te beginnen tegen Schaakstad 6 in het eigen vertrouwde Elburg. Schaakstad 6 staat in de ranking onder de thuisspelende club, en is theoretisch nog niet zeker van lijfsbehoud (ook al zal er hoogstwaarschijnlijk slechts 1 team degraderen, en dat is inmiddels al zeker Combinatie 2). Dus voor hun was er nog wat te halen in Elburg. Niettemin had Caïssa 2 een veel sterkere opstelling: gemiddeld 1655 tegenover 1483.

Omdat Auke Jon verhinderd was, speelde Gerrit mee. Hij nam plaats op bord 6. Oplopend zaten naast hem Tammo, Markus en Jan. Zoals het hele jaar al zat Arjan op bord 2, en Marc op bord 1. Precies om 20:00 werd aangevangen. Tammo’s tegenstander ging subiet in de aanval, tot verrassing van Tammo, die meteen gedwongen werd te verdedigen. Voor de rest werden de partijen rustig opgebouwd. Er werd ook met een half oog gekeken naar de verrichtingen van het eerste team, dat tegelijk een wedstrijd speelde, die beslissend kon (en zou) zijn voor het kampioenschap. Verrassend genoeg waren alle wedstrijden van het eerste team al redelijk vlot klaar, terwijl Caïssa 2 in de slotseconden nog zwaar aan de bak moest.

Maar laten we het chronologisch houden. Na een uur waren er nog geen beslissingen. Tammo stond aardig in het nauw, en het leek er niet op dat hij er uit zou komen. Dit werd ook gezien door zijn teamleden, die het advies kregen nog geen remises aan te nemen. Marc, Markus en Jan stonden nagenoeg gelijk. Arjan kon een belangrijke centrumpion winnen, maar bleef wat lastig staan.

Zo ging de avond gestaag verder, en zagen we ineens wat verrassingen. Echter, kunnen we het nog een verrassing noemen als Marc flink achter staat in tijd? Dat gebeurt de laatste tijd wel meer. In deze partij dus ook, en jammer genoeg kwam hij er niet beter op te staan. Gelukkig was de andere verrassing wel prettig. Tammo had in een laatste daad van overleven een kwaliteit geofferd. Nadat de tegenstander dit aannam, kwam Tammo ineens uit zijn lastige stelling. Nadat er wat pionnen gewonnen werden kon hij ineens via een dubbele aanval een volle toren winnen. Na nog getouwtrek werd er opgegeven, waardoor wij toch verrassend met 1 – 0  voorkwamen.

Niet lang daarna ging Jan akkoord met remise. Het is altijd tobben voor Jan, die allang blij is met een half punt, zonder directe consequenties. We stonden immers voor. Helaas moest Marc capituleren, nadat een aanval op de achterste rij hem een stuk ging kosten. Er was nog ruim een uur te spelen, en drie partijen waren nog aan de gang. Arjan stond nog steeds dat pionnetje voor, maar zijn stelling werd er niet veel beter op. Markus stond ietsje beter, maar kampte met ongelijke lopers. Gerrit’s stelling ging ook gestaag naar een eindspel.

23:50….23:51….23:52, de partijen gingen naar de laatste minuutjes. Team Caïssa 1 was allang hun overwinning aan het vieren met alcohol, zoutjes en snacks. Maar nog geen feest voor Caïssa 2. De wedstrijd kon in de tijdnoodfase nog alle kanten op. Voor Arjan betekende het eindelijk weer eens een overwinning. Even leek zijn tegenstander een pion terug te kunnen winnen, maar hierdoor kreeg Arjan een aanval op de koningsvleugel. Nadat de dames, een toren en een licht stuk werd afgeruild bleef hij over met een pion meer, en het initiatief! Hier kwam de tegenstander niet meer onderuit en nadat er nog een pion gewonnen werd, gaf hij op. 2½ – 1½ voor Caïssa 2! Nu was het snel kijken hoe de anderen er voor stonden. Markus stond goed, en had de winst in handen. Echter, in tijdnood maakte hij een fout, die hem in eerste instantie de overwinning kost. Hij overzag het niet meer, en nam remise aan: 3 – 2.

Voor Gerrit was er in tijdnood ook van alles aan de hand. Met nog beiden een minuut op de klok probeerde hij de beslissing snel te vinden. Deze was onzichtbaar en Gerrit ging door zijn tijd. Toch een beetje een anti-climax voor Caïssa 2, dat de wedstrijd zag eindigen in 3 – 3. Geen slecht resultaat natuurlijk, maar gezien het enorme verschil mag je toch meer verwachten.

Vrijdag 30 maart zal de laatste ronde gespeeld worden, tegen VSG 3. En hoewel er nergens meer voor gespeeld hoeft te worden, gaan we toch voor een goede afsluiting van het schaakjaar!

AM

 

Caïssa 2 1655 Schaakstad 6
1483 3 3
1. M. Land 1704 H. Noorda 0 1
2. A. Mulder 1700 R. Schaafsma 1559 1 0
3. J. Zwartjes 1709 A. den Hertog 1530 ½ ½
4. M. Voulon 1706 L. Maris 1433 ½ ½
5. T. Kamminga 1528 W. Willemsen 1403 1 0
6. G. Kroneman 1582 H. Scholten 1488 0 1

 

Ronde 6
VSG 3 PSV DoDO 3j  4 2
Caïssa 2 Schaakstad 6  3 3
Nunspeet Denk en Zet 2  4½
De Combinatie 2 Heerde  1½

 

Stand 3e klasse B
1. Heerde 6 11 25½
2. Nunspeet 6 10 25
3. Caïssa 2 6 6 19
4 PSV DoDO 3 jeugd 6 6 18
5 VSG 3 6 5 16½
6. Denk en Zet 2 6 5 15½
7. Schaakstad 6 6 5 15
8. De Combinatie 2 6 0

 

Comments are closed.