Ronde 1

Lelystad zet Caïssa weer met beide benen op de grond (5½ – 2½)

Voor de heren Caïssa was het een aangename zomer. Als winnaars van de 2de klasse, vorig seizoen is het natuurlijk fijn leven, en er is op meerdere
manieren genoten van het kampioenschap. Echter, toen het nieuwe seizoen
dichterbij kwam, werd het toch weer vooruitkijken naar het jaar waarin het team voor het eerst in de 1ste klasse van de OSBO mag spelen. Het werd
zelfs professioneel aangepakt door een teamcaptain aan te stellen, die zelf niet hoeft te spelen. Dit in de vorm van Arjan Mulder.

De indeling van klasse 1A loog er niet om. Onder andere VSG, Voorst en Veenendaal 2 zullen hun opwachting maken. Sommige teams hebben een gemiddelde rating van dik in de 1800, terwijl Caïssa dit maar met moeite voor elkaar kan boksen. Tevens kwam het slechte nieuws dat Espen, toch een vaste waarde op bord 3-4 onverwacht de schaakstukken aan de wilgen had gehangen. Hij zal zeker gemist worden gedurende het externe seizoen. Gelukkig kreeg het team in de vorm van Jan Zwartjes er ook een nieuw lid bij, die een stevige pot kan schaken.

Op de agenda stond, iets later dan gepland, de uitwedstrijd tegen Lelystad. De poldermensen spelen al een aantal jaartjes mee in de 1ste klasse, en zijn een gedegen middenmoot. Het laatste onderlinge duel dateert al weer van het seizoen 2006-2007. Destijds in de 2de klasse haalde Lelystad in Elburg nipt de overwinning met 3½ – 4½ (hier verslag van deze wedstrijd). Van de 8 die toen speelden, namen er 4 ook dit keer achter het bord plaats, namelijk Folke, Peter, Bart en Fred. Daarnaast maakten Marc, Markus en AJ hun opwachting. Het team werd gecompleteerd met het nieuwe lid, Jan Zwartjes, die zoals zijn naam betaamd, graag met zwart speelt.
Hij werd voor deze eerste ronde op bord 4 gezet.

Marc, AJ en Bart werden allemaal bewust op wit gezet, terwijl Peter en Jan graag zwart wilden. Echter, toen de wedstrijden begonnen, kregen weinig de opening die ze wilden. Marc kreeg op zijn 1.e4 een minder gebruikelijke respons: 1….g6. Tot zover alle gambietkansen voor Marc dus, die al snel met veel stukkenruil te maken krijgt. Meer naar voren kreeg Peter ook niet een gebruikelijke opening, een Bird (1.f4) met een soort Hollands systeem erin, maar dan voor wit. Hoe dan ook, een opening waar Peter geen ervaring mee heeft, en al snel staat hij op een grote tijdsachterstand.

Met zwart krijgen ook Markus en Fred ongebruikelijke openingen. Voor beiden ziet het er echter niet slecht uit. Bart kan wel zijn Bird op het bord krijgen, maar de tegenstander heeft een goed weerwoord ervoor. Mede doordat Bart niet echt lekker in zijn vel zit, en de tegenstander toch een stuk beter is, wordt hier al snel besloten met remise. Bart tevreden, want nu is hij een keertje de eerste die aan het analyseren mag.

Gaandeweg ging het er toch slecht uitzien voor Caïssa. Jan kwam snel achter te staan, nadat een geslagen pion zorgde voor een grote ontwikkelingsachterstand. Folke probeerde op bord 1 een Colle-Zukertort, maar vergist zich in een pion zet (a3, in plaats van c3). Hierdoor wordt zijn goede witte loper afgeruild. De tegenstander bied daarna snel remise aan, ondanks dat hij licht beter staat. Nadat Folke het in eerste zin afslaat, accepteert hij wel het tweede aanbod. Er zat ook niets meer in, want zwart stond nog beter.

Met een 1 – 1 op het scorebord waren er dus nog 6 wedstrijden over. Peter stond nagenoeg gelijk, maar op grote tijdsachterstand. Jan was meer aan het overleven, Auke-Jon kwam na een afruil ook moeilijk te staan en Fred stond nogal onduidelijk. Onderaan speelde Markus een degelijke wedstrijd, zonder veel poespas. Marc daarentegen had net een slagveld overleefd en met beiden 2 torens en wat pionnen werd er remise aangeboden. Gezien de standen en het feit dat Marc nog winstkansen zag, werd dit echter afgeslagen. Caïssa had de punten nodig.

Zoals gevreesd verloor Jan, nadat hij zich tot het uiterste had getracht te redden. Bij de overige 5 borden stonden nergens echt winstkansen en de nederlaag in Lelystad was eigenlijk een kwestie van tijd. Peter zorgde nog wel voor tevreden gemompel, want ondanks zijn grote tijdsachterstand en het feit dat hij een dame moet geven voor 2 stukken, kon hij het op remise houden. De dame alleen was geen dreiging. Ook Auke-Jon kon door te gaan ‘schwindelen’ ook remise houden. Toch stond Caïssa nog steeds 1 overwinning achter, en het leek er niet op dat die overwinning ergens zou
vallen.

Om het lot nog erger te maken, verloor Fred ook. Ondanks het feit dat de tegenstander raar speelde, leek er steeds meer structuur in te komen. Een aanval van een paard, met behulp van een open e-lijn was de doodssteek voor Fred. Inmiddels stond het 4 – 2 en moesten er dus 2 overwinningen nog vallen, wilden de heren Caïssa nog op gelijke hoogte komen. Het zou niet gaan gebeuren. Marc verliest het eindspel net, en zo pakt Lelystad het overwinningspunt. Markus en zijn tegenstandster besloten hierna tot een remise, omdat hun uitslag toch nergens meer om ging. De eindstand: 5½ – 2½.

De ontgroening in de 1ste klasse van de OSBO was hierbij een feit. Nergens konden de Elburgers zeggen dat er kansen gemist waren, en de nederlaag was eigenlijk al snel een feit. Lelystad was gewoon beter. Caïssa moet zich berusten in dit lot en vol goede moet naar de volgende partij leven, thuis tegen VSG

AM

1e klasse A

Ronde 1
ZSG 2 Schaakstad 4  3  5
Lelystad Caïssa  5½  2½
VSG Veenendaal 2  5½  2½
Voorst Wageningen 3  2½  5½

 

Lelystad 1 1799 Caïssa 1784
1. J. Huijzer 1935 F. van Dorp 2016 ½ ½
2. D. Stapersma 1827 P.de Korver 1952 ½ ½
3. T. van Rooijen 1837 B. Schadenberg 1755 ½ ½
4. T. Draisma 1796 J. Zwartjes 1800 1 0
5. M. Beenhakker 1735 A.J. van der Velde ½ ½
6. T. van Veelen 1751 F. Keijzer 1706 1 0
7. L. van Dijk 1713 M. Land 1621 1 0
8. E. Pater-Teekens M. Voulon 1641 ½ ½

Comments are closed.