Ronde 3

Caïssa 2 overklast matig Combinatie 2

Na  de nederlagen tegen Nunspeet en Putten stonden de heren van Caïssa 2 op scherp. Het doel van lijfsbehoud leek toch wat lastiger dan vooraf verwacht, en men wachtte nog steeds op de eerste overwinning in de derde klasse. Okay, zoveel zorgen maakten men zich ook weer niet. Nunspeet was gewoon sterker en Putten, tja, we houden het maar op een collectieve offday.

De derde wedstrijd van het OSBO-jaar moest echt gewonnen worden. De tegenstander, Combinatie 2 uit Harderwijk stond ook nog op nul punten, en was qua rating een stuk minder. Echter, met enkele ratingloze spelers in hun gelederen, is het moeilijk te peilen hoe goed ze daadwerkelijk zijn. Misschien ook daarom reisde Caïssa 2 af naar Harderwijk met een ijzersterke opstelling. De eerste 4 borden waren als vanouds. Marc op bord 1, Arjan, Auke-Jon en Markus daarnaast. Op de laatste 2 borden zaten invaller Jan en Tammo.

Er werd snel duidelijk dat De Combinatie 2 niet in zijn beste opstelling speelde. Arjan had qua rating de sterkste tegenstander: 1588. Deze opende ook nog apart met 1.b4. Arjan is niet een grote theoriekenner, en dus kostte het uitpluizen van een goed antwoord wat tijd. Ook Marc gebruikte verrassend genoeg veel tijd, tot op het moment dat hij zelfs een half uur(!) achter stond. Voor hem al heel wat (voor anderen niet meer dan normaal). Op zijn Colle kreeg hij ook een leuk antwoord, waardoor Marc niet al te goed kwam te staan. Daarentegen kwamen aan de andere kant Tammo en Jan al gauw heel goed te staan, wat ook te zien was in hout. Beiden wonnen op gegeven moment een stuk. Markus had het heel wat lastiger met zijn tegenstander, die de boel behoorlijk dicht hield.

Tammo wist als eerste zijn positionele voordeel om te zetten in een overwinning. Hij mocht zelfs schaakmat zetten! Een goede opener voor Caïssa 2, en ook voor Tammo welkom, daar hij na drie wedstrijden verrassend topscorer is van het team. Markus had intussen heel wat tijd gebruikt om zijn stelling te verbeteren. Dit lukte aardig, vooral nadat zijn tegenstander een aftrekaanval onderschatte. Met een paard, toren en dame werd er stevig ingehamerd op de inmiddels verzwakte koningsstelling. De handdoek werd vlot daarna in de ring geworden en Caïssa 2 stond 2 – 0 voor. Echt iets wat het team nodig had.

Toen bleef het even stil. Jan had dat stuk voorsprong, maar vreesde allerlei schwindel-zetten van zijn tegenstander. Auke-Jon had wel ‘zijn’ stelling op het bord gekregen, maar er waren geen gaten in zwarts verdediging. Arjan had een pion kunnen overmeesteren, maar kwam te zitten met ongelijke lopers. Marc leek lange tijd minder te staan. Een kwaliteitsoffer(?) leek op te gaan in een leuk middenspel.  De beoogd sterke lopers kwamen echter knullig in een dubbele aanval terecht, waardoor Marc ineens een toren voorstond. De overtal aan pionnen konden daar niets meer tegen doen. En zo bracht Marc de 3 – 0 op het bord. Caissa 2 verloor in ieder geval niet.

De avond naderde zijn einde, en Jan won uiteindelijk, nadat hij nog lange tijd had zitten zweten, ondanks het stuk voorsprong. Vooraf zat Jan al te twijfelen überhaupt mee te doen, wegens een kwakkelende gezondheid, en hij was bang niet veel te kunnen opbrengen. Echter, deze overwinning deed hem goed. En helemaal omdat Caïssa 2 een oninhaalbare voorsprong had: 4 – 0! Arjan en Auke-Jon waren nog bezig, en beiden kregen het lastig. Arjan kon echter profiteren van wat fouten van zijn tegenstander, die in tijdnood weinig meer goed zag staan. Meerdere pionnen gingen verloren, wat het eindspel met ongelijke lopers aanzienlijk vergemakkelijkte . Toen die 5 – 0 in de tas was, hield Auke-Jon het op remise. De tegenstander had prompt nog een dame kunnen winnen, maar zag dit over het hoofd. Eindstand ½  – 5½.

Statistisch gezien is deze wedstrijd een hoogtepunt voor Caïssa 2. Dit is namelijk de allereerste keer dat het tweede team wint in de derde klasse van de OSBO. In 2005, toen het team voor het laatst in de derde klasse deelnam, werden immers alle wedstrijden verloren. Okay, het team is wat sterker geworden met spelers als Marc en Auke-Jon. Toch moet de prestatie niet onderschat worden. In ieder geval is het einddoel, handhaven in deze klasse, een stuk realistischer en een stukje dichterbij gekomen.

AM

De Combinatie 2
1520 Caïssa 2 1687 ½
1. A. Zijlstra M. Land 1724 0 1
2. J. de Boer 1588 A. Mulder 1726 0 1
3. E. Lubbersen 1576 A.J. van der Velde 1703 ½ ½
4. W. Hagendijk 1396 M. Voulon 1699 0 1
5. A. Wattez J. Zwartjes 1724 0 1
6. P. Geleijns T. Kamminga 1543 0 1

 

Ronde 3
De Combinatie 2 Caïssa 2  ½
Denk en Zet 2 Schaakstad 6  3½
Heerde VSG 3  4½
PSV DoDO 3j Nunspeet  1½

 

Stand 3e klasse B na 3e ronde
1. Heerde 6 14
2. Nunspeet 6 13
3. Denk en Zet 2 4
4 Caïssa 2 2
5 PSV DoDO 3 jeugd 2
6. Schaakstad 6 2
7. VSG 3 2 7
8. De Combinatie 2 0 5

 

Comments are closed.