Ronde 4

Caïssa voorkomt grotere blamage

Op vrijdag 18 januari was het zover. We mochten voor het eerst een thuiswedstrijd spelen op een vrijdagavond. Dit was al vele jaren niet gebeurd en spelers die al zeker 15 jaar lid zijn van de vereniging kunnen dit ook niet meer heugen. Van tevoren wisten we dat het lastig zou worden, ondanks de grote ratingverschillen. Jeugdspelers kunnen namelijk nogal eens wisselvallig spelen. We waren gewaarschuwd!!

Het volledige standaard achttal was op de been gebracht met Folke uiteraard op bord 1. Daarachter Tom, Peter en Espen. Als laatste vier Bart, Dick, Fred en Auke-Jon. Aan de opstelling kon het dus niet aan liggen. Helaas lag het wel aan het spel van velen.

Folke kwam niet lekker uit de opening en ging een moeizaam middenspel tegemoet. Peter kreeg een zwaar solide stelling tegen en had moeite om zijn tegenstander uit zijn stelling te laten. Dick kreeg een vreemde opening tegen, waarin hij vrijwel direct minimaal een kwaliteit voor kwam te staan, maar wel een aanval tegen. Bart had ook een solide stelling tegen zich gekregen en moest zoeken naar openingen. Fred kreeg een zware aanval tegen en de buitenstaanders hoopten dat het goed af zou lopen.

Gelukkig waren er ook nog andere geluiden. Espen ging prima te werk door zijn tegenstander steeds minder ruimte te gunnen. Daarnaast had Tom ook de initiatieven en kreeg het voordeel van dame en loper tegen 2 torens. Verder gingen er bij de tegenstandster van Auke-Jon ook allerlei stukken af en ging ook de goede kant op. Het zag er best goed uit voor Caïssa!

Toen gebeurde er van alles. Folke had alles kunnen kiepen en nam genoegen met remise, waar hij best tevreden mee was. Kort daarna kwam het resultaat bij Bart zijn partij binnen. Hij had een pion geofferd en kwam daarbij binnen in de vijandelijke stelling. Daarna offerde hij nog een paard, met als doel een vrijpion ver door te laten stomen. Dat ging uitstekend en kon zelfs gaan promoveren na de achterstand al weggewerkt te hebben. Hierbij gaf zijn tegenstander op, omdat het zelfs mat in een paar zetten zou gaan. De voorsprong was van erg korte duur. Espen zat erg goed te spelen, maar liet zijn tegenstander 1 kans over. Die kans werd genomen en daarmee was het noodzakelijk dat Espen ging verdedigen. Dat ging ook niet goed en het zou veel hout moeten kosten waardoor Espen moest opgeven, 1,5-1,5 nu.

Daarna werd het heel erg spannend. Dick was ver in het eindspel beland en stond een volle loper voor met nog wat pionnen. Zijn tegenstander wilde nog steeds niet opgeven en Dick moest promoveren en hem mat zetten wat hij gelukkig goed deed. Nu ging het snel want iedereen kwam in tijdnood met deze kortere speeltijd. Peter maakte een verkeerde beslissing en bestookte zijn tegenstander met vele matdreigingen, maar die pareerde alles. Nadat de dames van het bord waren, bleef Peter met een toren minder zitten en gaf op 2,5-2,5.

Fred had ondertussen de aanval volledig kunnen afwenden en had nu een vrijpion kunnen creëren en een pion voorsprong. Langzaamaan kon de vrijpion promoveren en kon hij de goed spelende jongedame tot overgave dwingen. Auke-Jon speelde daarnaast tegen de zus van deze jongedame en had een uitstekende (lees winnende) voorsprong. Helaas werd hij door de tijdnood zwaar negatief beïnvloed en gaf allerlei hout terug. Toen hij zijn dame weggaf tegen een toren, bleef hij met zo’n achterstand zitten dat hij het niet meer zag zitten. Hij baalde zo enorm dat hij opgaf. Dit was wederom een domper voor Caïssa omdat het nog steeds gelijk stond en nu wel met 3,5-3,5.

Tom was nog steeds bezig en kreeg zijn dame op F6 en zijn loper op H6 met een onherroepelijke matdreiging. Helaas kon zijn tegenstander op dat moment een eeuwig schaak geven en werd het remise omdat Tom de dame niet voor 2 torens kon teruggeven.

Met deze eindstand van 4-4 mogen blij zijn dat we nog een matchpunt te pakken hebben. Er had veel meer in moeten zitten gezien de vele uitstekende stellingen. Hieruit blijkt dat ook een jeugdteam niet te onderschatten is. Ik hoop dat wij hiervan geleerd hebben. Jammer, maar met 4 punten uit 4 wedstrijden draaien we gelukkig goed mee in deze poule. Maar we zijn nog niet veilig tegen een eventuele degradatie. Er zullen dus nog wat punten verzameld moeten worden de komende wedstrijden.

BS

Caïssa 1
1880 De Toren 4 jeugd
1652  4  4
1. F. van Dorp 2110 B. van Onzen 1986  ½  ½
2. T. Caljé 1990 S. van Willigen 1842  ½  ½
3. P. de Korver 1965 F. van Hoorn 1832  0  1
4. E. Zecha 1896 D. Vliek 1566  0  1
5. B. Schadenberg 1854 A. Wolters 1603  1  0
6. D. van der Plas 1784 G. van Hoorn 1519  1  0
7. F. Keijzer 1708 Q. Naber 1444  1  0
8. A.J. van der Velde 1736 M. Naber 1431  0  1

 

Ronde 4
Schaakstad 4 Zutphen  3½
Caïssa De Toren Arnhem 4 j  4 4
De Cirkel ZSG  29 januari
VSG Meppel 2 6 2


Stand 1e klasse A Seizoen 2012/2013
1. Zutphen 4 7 19½
2. VSG 4 7 19½
3. Schaakstad 4 4 4 16
4. Caïssa 4 4 17
5. ZSG 3 3 12
6. Meppel 2 4 3 14
7. De Cirkel 3 1 9
8. De Toren Arnhem 4 j 4 1 13

 

Comments are closed.