Ronde 2

Caïssa 1 verslaat ZSG 2 in hevig duel

Vooraf was de spanning te snijden, vanwege de vorige uitslag van 4-4 van 2 seizoenen geleden. Hierbij begonnen we met een reglementaire 1-0 voorsprong op bord 2, omdat ZSG maar met 7 man kwam opzetten. Daarbij was deze uitslag dus enigszins vernederend voor Caïssa.

ZSG heeft ook dit seizoen een sterk team, waarbij er nauwelijks tot geen verschillen zijn wat rating van hun kant betreft.  Caïssa kan dus wat verwachten!!

Caïssa was bijna op volle sterkte, alleen Dick en Espen ontbraken. Maar daar zijn goede vervangers voor gevonden in de personen van Jan en Anne. De uiteindelijke opstelling was met Folke uiteraard op bord 1, Tom op bord 2, daarachter Peter en Bart. Op de andere borden volgden Jan, Har, Fred en Anne. Vol verwachting klopt het schakend hart…

De strijd werd verbeten aangegaan en al snel werd duidelijk, dat het een moeilijke avond zou worden. Folke kreeg een lastige aanval tegen, Jan leek een pion te gaan verliezen, Anne stond lastig, maar Peter en Bart stonden beter en de anderen stonden vrijwel gelijk.

Net op het punt dat Har remise aan wilde bieden, deed Har een foute zet. Hierdoor had remise aanbieden geen zin meer. Har probeerde te kiepen, maar het ging helaas niet goed. De achterstand was voor ons 0-1. Om het nog erger te maken, had Jan daadwerkelijk de pion verloren. Hij ging wel in de aanval, maar het was niet genoeg om de ver opgerukte pion te kunnen stoppen. Dit resulteerde in een tweede nederlaag voor Caïssa 0-2. Dat leek niet best.

Folke stond weer gelijk en Tom stond ook nog steeds gelijk, hoewel Tom wel wat meer initiatief had. Peter stond steeds beter en Bart maakte een ongelofelijke blunder. Hij haalde 2 zetten door elkaar, waardoor een kwaliteit weggegeven werd. Gelukkig kreeg hij nog wel een pion erbij dus hij ging aanvallend doorspelen.

Fred won ondertussen een kwaliteit en kwam ineens een stuk beter te staan. Zijn tegenstander ging verwoed de aanval opzoeken, dus het was uitkijken voor Fred! Anne was ondertussen een aanval begonnen en kwam lichtelijk beter te staan. Alleen, was er nog steeds niet echt lucht gevonden. Totdat Peter zijn partij af kon maken. Ze hadden beiden elkaars koningsvleugel open gereten en probeerden er doorheen te breken. Daarbij had Peter de overmacht en kon de partij in een paar zetten beslissen, omdat zijn dame en toren de stelling binnen konden komen, 1-2 dus.

Op dit moment kreeg Bart remise aangeboden. Maar na een korte analyse van de overige partijen, die het moeilijk hadden, moest Bart, ondanks de kwaliteitsachterstand doorspelen.

Tom was tot in een ver eindspel genaderd en kon samen met zijn tegenstander de moed opbrengen om de partij te eindigen in remise. Kort hierop kwam er goed nieuws van de andere kant van het speelveld. Fred stond nog steeds de kwaliteit voor en zijn tegenstander kon de aanval van hem niet goed bolwerken en moest opgeven. Hierdoor was de stand eindelijk gelijk getrokken met 2,5-2,5.

De ogen werden gericht op de overigen, Folke, Bart en Anne. Folke ging door tot het allerlaatste pionnetje, Bart ging, in tijdnood, met zijn 2 paarden hevig de aanval opzoeken en Anne zocht de combinaties op en kon een mooie vinden! Via een prachtige combinatie dwong Anne zijn tegenstander via stukwinst tot opgave en haalde hiermee de 3,5-2,5 binnen.

Daarop vervolgde Bart zijn aanval met een vergelijkbare combinatie. Hij won een pion en zou in ieder geval een kwaliteit terugwinnen met een nieuwe dubbele paardencombinatie. Dit had zijn tegenstander gezien en ging een tegenaanval uitvoeren. Helaas was dit meteen de beslissende zet, omdat een nieuw vorkje hierna een volle toren kostte. De winst was binnen! Folke was vrij snel hierna ook klaar met zijn partij, omdat alles van het bord was op 1 pion na die gestopt kon worden. Eindstand 5-3 voor Caïssa!

We hebben ervoor moeten knokken en het is wederom gelukt. Als we ooit weer naar de eerste klasse willen, dan moeten we ook laten zien dat we het waard zijn. Deze avond heeft het er niet naar uitgezien, maar het is er uiteindelijk wel uitgekomen. Er zijn nog 5 tegenstanders te gaan om te overwinnen. Ook hier zullen we voor moeten vechten, maar in ieder geval zijn we deze 2 wedstrijden goed doorgekomen. Kijk, dát zijn de berichten!!

BS

 

Caïssa 1829 ZSG 2 1782 5 3
1. F. van Dorp 2082 B. de Jonge 1964 ½ ½
2. T. Caljé 1989 G. van Bennekom 2004 ½ ½
3. P. de Korver 1945 P. Bolhuis 1920 1 0
4. B. Schadenberg 1787 C. Smeenk 1706 1 0
5. J. Zwartjes 1724 H. van Schaik 1727 0 1
6. H. van der Maat 1702 M. Hashemi 1630 0 1
7. F. Keijzer 1720 H. ten Klooster 1680 1 0
8. A. van der Klei 1686 E. Jansen 1626 1 0

 

Ronde 2
PSV DoDO 2 Het Briesend Paard
De Combinatie VSG 2
O&O DZC 7 1
Caïssa 1 ZSG 2 5 3

 

Stand 2e klasse A Seizoen 2011/2012 na 2e ronde
1. O & O 4 12½
2. Caïssa 1 4
3. Het Briesend Paard 2 9
4. PSV DoDO 2 2 9
5. De Combinatie 2 8
6. DZC 2
7. ZSG 2 0
8. VSG 2 0 5

Geef een reactie